"Τέλος εποχής" για τους ξένους ανταποκριτές στην Αθήνα

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (ΕΑΞΤ) μετακομίζει ύστερα από 30 χρόνια. Έως σήμερα στεγαζόταν στο διατηρητέο νεοκλασικό της οδού Ακαδημίας 23, ιδιοκτησίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδας (ΑΤΕ). Ένα κτίριο, το οποίο «είχε παραχωρηθεί για τη στέγαση των ανταποκριτών έπειτα από παρότρυνση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, χάριν της συμβολής τους στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα», όπως αναφέρεται στην
ηλεκτρονική σελίδα της ΕΑΞΤ. Η περίοδος της δικτατορίας υπήρξε, άλλωστε, όπως επιβεβαιώνουν οι παλιότεροι δημοσιογράφοι που εργάστηκαν σε ξένα ΜΜΕ, από τις πλέον δύσκολες, αλλά και πλέον ενδιαφέρουσες του επαγγελματικού τους βίου.

Το κτίριο, που σώθηκε με νόμο του 1998, ο οποίος το χαρακτήρισε διατηρητέο, κατασκευάστηκε από τον επιφανή αρχιτέκτονα των αρχών του 20ου αιώνα Β. Τσαγρή και ανήκει στη σχολή του «ακαδημαϊκού εκλεκτικισμού», με στοιχεία Αρ Νουβό, που κυριάρχησε το δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και υπήρξε προπομπός του μοντερνισμού.

Είναι ένα κτίριο-κόσμημα 1.200 τμ, το οποίο πριν περάσει στην ιδιοκτησία της ΑΤΕ, είχε στεγάσει τη γερμανική διπλωματική αποστολή. Ο Τσαγρής είχε, εξάλλου, κεντροευρωπαϊκή επιρροή, όπως πολλοί αρχιτέκτονες της εποχής του. Ήταν εξαιρετικά δραστήριος «κατασκευαστής» και εκτός από το συγκεκριμένο αρχιτεκτόνημα, άφησε και άλλα μνημεία, όπως το κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας και Μέρλιν, όπου στεγάζεται το Ίδρυμα Θεοχαράκη αλλά και οικίες εύπορων Αθηναίων του Μεσοπολέμου.

Η Αγροτική Τράπεζα ενέταξε πρόσφατα το κτίριο της οδού Ακαδημίας στη λίστα των προς αξιοποίηση ακινήτων της και προ ολίγων ημερών το πούλησε σε εταιρεία off shore και μάλιστα, παρά την κρίση, σε πολύ ικανοποιητική τιμή, όπως λένε ανεπίσημα πηγές της Τράπεζας.

Ποια ήταν, όμως, η συμβολή των ξένων ανταποκριτών στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης στη διάρκεια της δικτατορίας, χάριν της οποίας ο Κ. Καραμανλής τους παραχώρησε το συγκεκριμένο «παλατάκι»;

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργασίας, στον πρώτο όροφο του κτιρίου, δεσπόζουν δύο μεγεθυμένες φωτογραφίες του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, που δίνουν μία πρώτη απάντηση: Πρόκειται για το τανκ, που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου του 1973.

Ο Σαρρηκώστας, ο οποίος βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, για τη δουλειά του αυτή, περιγράφει στο βιβλίο του «Οι αναμνήσεις ενός Έλληνα φωτορεπόρτερ», πώς έφτασε έξω από το Πολυτεχνείο: «Μπήκαμε στο αυτοκίνητο του Dopoulos (διευθυντή του πρακτορείου AP), μία Τζάγκουαρ με αγγλικές πινακίδες, και φτάνοντας στην οδό Πανεπιστημίου πέσαμε πάνω σε μία φάλαγγα από τανκς που κατευθύνονταν στο Πολυτεχνείο και μπήκαμε στην ίδια φάλαγγα. Ένα αστυνομικό αυτοκίνητο, που ακολουθούσε, μας έκανε νόημα να σταματήσουμε. Ένας απ΄αυτούς μάλιστα τράβηξε περίστροφο και μας απειλούσε. Τότε εγώ του έκανα νόημα να σωπάσει και να κάνει τη δουλειά του. Αυτός νομίζοντας ότι είχε να κάνει με κάποιον ανώτερό του μας άφησε. Έτσι
Keywords
Τυχαία Θέματα