Τα αντικίνητρα στην ανάπτυξη

Συζήτηση στα πλαίσια των εκδηλώσεων Megaron Plus του Μεγάρου Μουσικής έγινε με θέμα "Τα αντικίνητρα στην ανάπτυξη και ιδιαίτερα στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων". Ομιλητές ήταν ο κ. Γιάννης Μαρίνος τέως διευθυντής του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ο κ. Χρήστος Αλεξάκης διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού "Invest in Greece", ο κ. Γιάννης Γραμματίδης πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο κ. Παναγιώτης Μπερνίτσας καθηγητής του Πανεπιστημίου Θράκης και ο Γιάννης Στουρνάρας
γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ και καθηγητής του πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος "απεποιηθεί" την θεσμική ιδιότητα και παρευρέθη ως πανεπιστημιακός. Επίσης, παρευρέθη και ο τέως υπουργός Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Κώστας Χατζηδάκης.

Η εξάλειψη των αντικινήτρων για επενδύσεις και όχι οι νέοι αναπτυξιακοί νόμοι ήταν το βασικό μήνυμα των πέντε ομιλητών με ιδιαίτερα καυστικό τον κ. Γιάννη Μαρίνο ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του τόνισε "να συνειδητοποιήσουν ορισμένοι ότι έπρεπε χθες να αρθούν και να εξαλειφθούν τα αντικίνητρα, αλλιώς ματαίως θα περιμένουμε τα δισ. του ΚΑΤΑΡ που ούτως ή άλλων παραμένουν άφαντα και τα τρισ. των Κινέζων".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε ότι τα βασικά αντικίνητρα που εμποδίζουν μπορούν να ταξινομηθούν στις ακόλουθες δέκα κατηγορίες:

1. Αδειοδότηση για την δημιουργία και εγκατάσταση επιχείρησης.

2. Εργασιακά/ασφαλιστικά θέματα

3. Μεταφορές

4. Στρεβλώσεις στις αγορές (π.χ. καύσιμα)

5. Συναλλαγές με το δημόσιο

6. Φορολογία

7. Μη ανταποδοτικές επιβαρύνσεις υπέρ τρίτων

8. Επέκταση και εκσυγχρονισμός βιομηχανιών-αποθηκών

9. 'Ερευνα/καινοτομική Δραστηριότητα

10. Λύση/Εκκαθάριση Επιχείρησης



Επίσης, ο ίδιος σε αποκλειστικές δηλώσεις του στο ΑΠΕ σχολίασε ότι "η άρση των αντικινήτρων έχει απείρως μεγαλύτερα οφέλη για την οικονομία από τα ίδια τα κίνητρα που προσφέρουν οι αναπτυξιακοί νόμοι. Η άρση των αντικινήτρων πρέπει να είναι η άμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης". Δεν είναι δυνατόν σε μια περίοδο τέτοιας κρίσης να είμαστε στη θέση 109 στην έκθεση Doing Business της Διεθνούς Τράπεζας που αφορά την ευκολία επιχειρηματικότητας και μάλιστα να έχουμε χάσει δώδεκα θέσεις σε ένα χρόνο βρισκόμενοι σε αυτή την κατάσταση".

Δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση για τις επιπτώσεις των μέτρων σε πολίτες και επιχειρήσεις και τις εκτιμήσεις του ότι η ανάπτυξη θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2013 εξέφρασε ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητήριου κ. Γιάννος Γραμματίδης ο οποίος τόνισε "οι επιπτώσεις των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, δηλαδή στους πολίτες και στις επιχειρήσεις, είναι εξόχως επιβαρυντικές και οδήγησαν την πραγματική οικονομία σε βαθιά ύφεση που δεν προβλέ
Keywords
Τυχαία Θέματα