Τα CDS της χρεοκοπίας

Ξημερώματα Πέμπτης και στο πρόσωπο του Έλληνα Πρωθυπουργού είναι αποτυπωμένη η ανακούφιση. Τα σφιγμένα μέχρι εκείνη τη στιγμή χείλη χαλαρώνουν και με τις πρώτες λέξεις ο λόγος γίνεται αντιληπτός : «Καταφέραμε να αποφευχθεί η προεπιλεγμένη χρεοκοπία. Το χρέος είναι τώρα διαχειρίσιμο και η Ελλάδα μπορεί...να επιλύσει, μια για πάντα, τους λογαριασμούς της με το παρελθόν. Ξημερώνει
μια καινούργια μέρα».

Του Κώστα Παπαθεοδώρου

Η συμφωνία (μείωση κατά 50% του χρέους που κατέχουν οι τράπεζες) που επιτεύχθηκε στη διάρκεια της νύχτας από τους ηγέτες της ζώνης του ευρώ, είναι μια βαθιά ανάσα για την Ελλάδα, η οποία -καλώς εχόντων των πραγμάτων- το 2020 θα δει το εθνικό χρέος στο 120% αντί του 165% που είναι σήμερα. Αναμφίβολα η έκπτωση από μόνη της δεν φθάνει. Είναι μόνο η αρχή. Είναι μια ασπιρίνη και πρέπει να ακολουθήσει η θεραπεία…
Χωρίς ενίσχυση της ανάπτυξης και υποστήριξη της επιχειρηματικότητας η χώρα θα κολλήσει και πάλι στο βάλτο της υπέρμετρης φορολόγησης και της συνακόλουθησης άντλησης ρευστότητας από την αγορά και τελικά σε λίγα χρόνια ή ακόμα και μήνες θα πάθει και πάλι ασφυξία και θα επανέλθει στη σημερινή της αποκάρωση. Οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων εφιστούν την προσοχή σε αυτή την εύθραυστη παράμετρο.
Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας είναι και πολλές και μεγάλες. Πρώτον, πρέπει να μειωθεί το δημόσιο έλλειμμά. Δύσκολο όταν η επιβάρυνση από τόκους του χρέους, είναι περίπου 7% του ΑΕΠ και η συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές δεν είναι αρκετή για να κάνει το βάρος υποφερτό. Αποτελεί οικονομική αναγκαιότητα αλλά και κοινωνική απαίτηση να αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή. Σήμερα, μόνο ένας στους επτά Έλληνες πληρώνουν φόρους. Τα νοικοκυριά, ακόμη και οι φτωχότεροι πρέπει, επομένως, συμβάλλουν στη συλλογική προσπάθεια. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που επιβάλλει η περίσταση.
Αλλά βεβαίως η μεγάλη πρόκληση είναι η έκρηξη μιας οικονομικής επανάστασης στη χώρα. Η έξοδος από το φαύλο κύκλο του χρέους, προϋποθέτει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5%. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει μεγαλύτερες εξαγωγές που θα στηριχθούν σε αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.
Η προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η πλήρης αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι η αιτία που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφασίστηκε η αποστολή της ομάδας εμπειρογνωμόνων (ask force) στην Ελλάδα. Το θέμα θα έχει και συνέχεια και είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει την αιχμή της αντιπολιτευτικής τακτικής σύσσωμης της αντιπολίτευσης που ήδη βάλλει «κατά ριπάς».

Τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης αλλά και οι ειδικοί μιλούν για ένα λογικό συμβιβασμό σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και για μια ικανοποιητική απόφαση σε ότι αφορά το ελληνικό χρέος.
Η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου ασφαλώς και δεν αποτελεί επαρκή λόγο ώστε να ξεχυθούμε πανηγυρίζοντας στους δρόμους. Ταυτόχρονα όμως δεν συνιστά αιτία να κατεβάσουμε τις πλερέζες του εθνικού πένθους.
Είναι μια καλή αρχή. «Η τελευταία νέα αρχή» που ε
Keywords
Τυχαία Θέματα