Συνομιλίες Κάμερον-Σαρκοζί για τη Λιβύη

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε συνομιλίες χθες στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για την κρίση στη Λιβύη, ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ ετοιμάζονται να συζητήσουν το θέμα αυτό σήμερα στο Βερολίνο. Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του λίβυου
ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι. Νωρίτερα χθες συνήλθε στο Κατάρ η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία απαρτίζεται από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο για συνομιλίες με επίκεντρο τη διεθνή στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη. Η Γερμανία έχει ταχθεί υπέρ μιας πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης στην κρίση.
Η χρήση βίας στη Λιβύη πρέπει ν΄αποφευχθεί
Η χρήση βίας πρέπει ν΄αποφευχθεί στη Λιβύη και στις χώρες της Μέσης Ανατολής που γνωρίζουν ταραχές, σύμφωνα με το σχέδιο του τελικού ανακοινωθέντος της ομάδας Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) που συνήλθε σήμερα στην πόλη Σάνια της Κίνας. "Αποδεχόμαστε την αρχή σύμφωνα με την οποία η χρήση βίας πρέπει ν΄αποφευχθεί", τονίζει η ομάδα Brics η οποία εκφράζει "βαθειά ανησυχία για τις ταραχές στη Μέση Ανατολή, στη βόρεια και τη δυτική Αφρική". Η ομάδα Brics εκφράζει την ελπίδα "να επιτευχθεί ειρήνη, σταθερότητα και πρόοδος στις χώρες αυτές". Μόνον η Νότια Αφρική ψήφισε υπέρ της απόφασης του ΟΗΕ που άνοιξε το δρόμο για αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη, ενώ οι άλλες τέσσερις και κυρίως η Κίνα και η Ρωσία, οι οποίες είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, απέσχον.
Keywords
Τυχαία Θέματα