Συνάντηση των προέδρων Παρβάνοφ και Ιβάνοφ

Επισκόπηση των διμερών σχέσεων και της κατάστασης στην περιοχή έκαναν οι πρόεδροι της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ και της ΠΓΔΜ Γεώργε Ιβάνοφ στη συνάντηση τους στη Σόφια. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας Τύπου του Βούλγαρου προέδρου, οι κ.κ. Παρβάνοφ και Ιβάνοφ εκτίμησαν πολύ θετικά τη δυναμική του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών και εξέφρασαν κοινή άποψη για την ανάγκη της περαιτέρω ανάπτυξη του.

Ενώ οι σχέσεις
μεταξύ των προέδρων πρέπει να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση για τους υπόλοιπους θεσμούς και τους πολίτες των δύο γειτονικών χωρών, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ιβάνοφ.

Ο οποίος ενημέρωσε τον Βούλγαρο ομόλογό του για τις προσδοκίες των αρχών της ΠΓΔΜ για επιτυχή πραγματοποίηση των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιουνίου στη χώρα του.

Εκ μέρους του ο κ. Παρβάνοφ επιβεβαίωσε την υποστήριξη της Σόφιας για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ. Ενώ επισήμανε, ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και η ανάπτυξη σύγχρονης μεταφορικής και ενεργειακής υποδομής στην περιοχή είναι κλειδί για τη δημιουργία νέας, μοντέρνας εικόνας της ευρύτερης περιοχής και για την επίλυση διάφορων προβλημάτων.

Με την αφορμή αυτή οι δύο πρόεδροι επιβεβαίωσαν την κοινή θέση, ότι η ολοκλήρωση του ευρωπαϊκού μεταφορικού άξονα Οχτώ (αποκαλούμενος και "Παραεγνατία Οδός" - σ.σ.) παραμένει προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Ενώ ο κ. Γεώργε Ιβάνοφ αναφέρθηκε (για κατά σειράν φορά…) στην "προθυμία της (ΠΓΔ της) Μακεδονίας να κατασκευάσει στο εγγύς μέλλον το δικό της τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, που θα συνδέσει την (ΠΓΔ - της) Μακεδονίας με τη Βουλγαρία", όπως αναφέρεται.

"Ο πρόεδρος Ιβάνοφ ενημέρωσε τον πρόεδρο Παρβάνοφ για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της (Πρώην Γιουγκοσλαβικής) Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο πρόεδρος Παρβάνοφ εξέφρασε την ελπίδα του σχετικά με την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του ζητήματος αυτού μεταξύ της (ΠΓΔ της) Μακεδονίας και της Ελλάδας στο προσεχές μέλλον", καταλήγει η ανακοίνωση της βουλγαρικής προεδρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα