Μουσείο για την πολιορκία από τις δυνάμεις του Μλάντιτς

Το Σεράγεβο ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να ιδρύσει μουσείο για την ωμή πολιορκία του από τις σερβοβοσνιακές δυνάμεις, υπερθεματίζοντας πως η επικείμενη δίκη του σερβοβόσνιου στρατιωτικού ηγέτη Ράτκο Μλάντιτς καθιστά ακόμη πιο απαραίτητη την επίδειξη των ιστορικών τεκμηρίων.

Το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του τον ερχόμενο χρόνο, κατά την 20η επέτειο της πολιορκίας και οι οργανωτές του τονίζουν πως η χρονική σύμπτωση της ανακοίνωσής του-τέσσερις ημέρες αφότου συνελήφθη
ο Μλάντιτς στη Σερβία έπειτα από 16 χρόνια που κατεζητείτο για εγκλήματα πολέμου-είναι τυχαία μεν, πλην όμως ευπρόσδεκτη.

«Τώρα που ο Μλάντιτς συνελήφθη και διαπιστώνουμε τόσες πολλές προσπάθειες να ξαναγραφτεί η ιστορία, βλέπουμε πλέον πόσο σημαντικές είναι τούτες οι μαρτυρίες», τόνισε η Σουάντα Κάπιτς, οι οποία είχε ξεκινήσει να συλλέγει έγγραφα από την έναρξη του πολέμου στη Βοσνία (1992-95) κι αποτελεί την κινητήρια δύναμη του σχεδίου.

Οι δηλώσεις της Κάπιτς αποτελούν απάντηση στις αιτιάσεις των οπαδών του Μλάντιτς και της οικογένειάς του, πως η πολιορκία της πόλης, που διήρκεσε 43 μήνες και στοίχισε τη ζωή σε 11.000 ανθρώπους, ήταν μία νόμιμη πράξη πολέμου.

«Με την σύλληψη του Μλάντιτς, φαίνεται πως έκλεισε ένα κεφάλαιο και ένα άλλο, όλως διαφορετικό, κεφάλαιο ανοίγει και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις μελλοντικές γενεές», τόνισε ο Ντίνο Μούσταφιτς, ο διευθυντής του νέου μουσείου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η ανακοίνωση έγινε τωρα διότι μόλις υπογράφηκε συμφωνία με τη δημαρχία της πόλης για την τοποθεσία του μουσείου, το οποίο θα ονομάζεται «Ο Οίκος των Επιζώντων».

«Είμαστε πολύ τυχεροί που διαθέτουμε όλα τούτα τα έγγραφα», τόνισε η Κάπιτς, διευθύντρια της εταιρείας παραγωγής Fama, η οποία έχει συγκεντρώσει μία σημαντική συλλογή, η οποία θα εκτεθεί στο νέο μουσείο.

Η συλλογή περιλαμβάνει μία εγκυκλοπαίδεια της πολιορκίας, έναν χάρτη που περιγράφει τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, μία χρονολογία της διάσπασής της και 1.400 κινηματογραφημένες μαρτυρίες. Μία ιστοσελίδα θα προσφέρει επίσης μία εικονική περιήγηση στην πολιορκημένη πόλη.

Το νέο μουσείο θα στεγάζεται σε ένα μοντέρνο κτήριο, που θα είναι διηρεμένο σε 130 θεματικές ενότητες και όπου θα γίνονται παρουσιάσεις και μαθήματα στους ενδιαφερομένους.

Σε έναν διαδραστικό χάρτη, ο θεατής θα βιώνει πως οι κάτοικοι αντιμετώπισαν τις ελλείψεις κάθε είδους στη διάρκεια της πολιορκίας. Επίσης θα προβάλλονται στιγμιότυπα από τα πάρτυ και τους γάμους που τελούνταν στη διάρκεια της πολιορκίας, ως μοναδικές και ανεπανάληπτες στιγμές χαλάρωσης και χαράς στη διάρκεια της κρεουργίας.

«Μόλις μπαίνεις σε αυτό, θα είναι σαν να εισέρχεσαι πράγματι στην πολιορκία και ζεις τη διάρκειά της έως την άρση της», τονίζει ο Μούσταφιτς.
Keywords
Τυχαία Θέματα