Συναντήσεις Δρούτσα στην Αίγυπτο

Τα διμερή ζητήματα Ελλάδας - Αιγύπτου, οι περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στη Λιβύη, και κυρίως στο πώς η Ελλάδα μπορεί να σταθεί αρωγός της Αιγύπτου κατά τη μεταβατική της περίοδο, μετά και την Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου, τέθηκαν επί
τάπητος στις συζητήσεις που είχε σήμερα στο Κάιρο ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό Εσάμ Σάραφ, καθώς και τον Αιγύπτιο ομόλογό του Ναμπίλ Ελ Άραμπι

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα, όπως τίνιζαν αρμόδιες διπλωματικές πηγές, ενώ κατά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρωθυπουργό, ο κ. Δρούτσας μετέφερε προσωπικό θερμό χαιρετισμό του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.

Σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε από τους δύο υπουργούς Εξωτερικών αμέσως μετά την συνάντησή τους, ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας μίλησε για τις μακραίωνες σχέσεις των δύο κρατών. Αναφέφθηκε στη μακρόχρονη συνεργασία Ελλάδας - Αιγύπτου και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την ελληνική πλευρά για την συμβολή της στην μεταφορά Αιγυπτίων πολιτών με ελληνικά πλοία από τη Λιβύη στην Αίγυπτο, κατά τις πρώτες ημέρες της κρίσης που ξέσπασε στην Λιβύη.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός χαρακτήρισε "εξαιρετικά ενδιαφέρουσες" τις συνομιλίες με τον ομόλογό του και τον Αιγύπτιο Πρωθυπουργό, καθώς έγινε ανταλλαγή απόψεων σε μία σειρά από βασικά ζητήματα αλλά κυρίως δόθηκε η δυνατότητα στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη νέα φάση των πολύ στενών σχέσεων μεταξύ τους, με το δεδομένο ότι "η Αίγυπτος παραμένει σημαντικός εταίρος στην περιοχή", αλλά και με δεδομένη επίσης την σημαντική παρουσία των Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και της έντονης ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στην χώρα", "γεγονότα που μιλάνε από μόνα τους για τη στενή συνεργασία των δύο χωρών".

Αναφορικά με τη μεταβατική περίοδο που περνάει η Αίγυπτος, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη συζήτηση για την εκπόνηση ενός ευρωπαϊκού "Σχεδίου Μάρσαλ" για τη νότια γειτονιά της Ευρώπης.

"Κανένας δεν λέει ότι αυτή η διαδικασία είναι εύκολη αλλά η μετάβαση αυτή είναι σημαντική", προσέθεσε ο κ. Δρούτσας, χαρακτηρίζοντας την Αίγυπτο ως "λαμπερό παράδειγμα" για τη μετάβαση αυτή που βιώνουμε στις αραβικές χώρες. "Εκφράζουμε τον σεβασμό μας προς την ηγεσία της χώρας και ως Έλληνες είμαστε πάντοτε στο πλευρό της Αιγύπτου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δρούτσας.

Τέλος, ο αιγύπτιος Υπουργός εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Ελλάδα για την βοήθεια που μπορεί να προσφέρει.



Δηλώσεις για την κατάσταση στη Λιβύη

Σε σχετική ερώτηση του "ΑΠΕ-ΜΠΕ" για το πώς μπορούν οι δύο χώρες να συμβάλουν στο να καταφέρει η Λιβύη να βρει τον δρόμο της προς την δημοκρατία και για την εξομάλυνση της κρίσης, ο Έλληνας υπουργός εξέφρασε κατηγορηματικά την θέση της χώρας
Keywords
Τυχαία Θέματα