Νέα μέτρα για την "διάσωση" της Kabul Bank

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εισήγαγε σήμερα ένα νέο πακέτο οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την "διάσωση" της Kabul Bank, περιλαμβανομένων μέτρων για την απομάκρυνση των "κακοποιών" στοιχείων από τους μετόχους της και το πελατολόγιό της.

Η Kabul Bank, μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα στο Αφγανιστάν, κόντεψε να καταρρεύσει το 2010 όταν υπέστη μαζική φυγή καταθετών μετά την αποκάλυψη μεγάλης κλίμακας απατών στους κόλπους της. Καταθέτες και μέτοχοι, περιλαμβανομένου
του αδελφού του Καρζάι, είχαν κατηγορηθεί ότι έπαιρναν δάνεια από την τράπεζα για να αγοράσουν ακίνητα στο Ντουμπάι.

Ο Καρζάι είπε ότι όσοι παρέβησαν το νόμο θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις.

Η κυβέρνηση έδωσε τελεσίγραφο στους μετόχους της τράπεζας οι οποίοι κατηγορούνται για κατάχρηση δανείων να επιστρέψουν τα χρήματα μέσα σε ένα μήνα προειδοποιώντας ότι ειδάλλως θα αντιμετωπίσουν διώξεις, δήλωσε ο πρόεδρος, προσθέτοντας ότι οι πόροι τους εντός κι εκτός της χώρας υπόκεινται σε "πάγωμα".

Οι μέτοχοι που ενέχονται σε απάτες "αποπέμφθηκαν" από την τράπεζα και οι μετοχές τους βρίσκονται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης, η οποία εθνικοποίησε την Τράπεζα της Καμπούλ το φθινόπωρο, πρόσθεσε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν.

Ο Καρζάι δήλωσε ότι το "καλό τμήμα" της τράπεζας, η οποία χειρίζεται την μισθοδοσία του 80% των Αφγανών δημοσίων λειτουργών και των ιδιωτικών καταθετικών κι επενδυτικών λογαριασμών, θα διασωθεί, ενώ στους μεγαλοκαταθέτες θα δοθούν νέες ευκαιρίες να επενδύσουν στην τράπεζα.

Η κυβέρνηση του Καρζάι δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις από την διεθνή κοινότητα μετά την αποκάλυψη της απάτης. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε την οικονομική βοήθεια προς την κυβέρνηση του Αφγανιστάν εν μέρει διότι δεν έθεσε την Τράπεζα της Καμπούλ σε κατάσταση εκκαθάρισης.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας επίσης καθυστέρησε την διάθεση περίπου 140 εκατ. δολαρίων σε βοήθεια που προοριζόταν για το Αφγανιστάν λόγω του πρόσφατου σκανδάλου απάτης στην τράπεζα.

Ο Καρζάι δήλωσε σήμερα ότι οι ξένοι σύμβουλοι και οι διεθνείς εταιρίες συμβούλων μοιράζονται μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κακοδιαχείριση στην τράπεζα. Έπειτα από μελέτη ενός έτους, η κυβέρνηση του Αφγανιστάν διαπίστωσε την ανάμιξη διεθνών εταιριών, ξένων κυβερνήσεων και εταιριών συμβούλων που συνέβαλε σε σημαντικό βαθμό στην κρίση που ξέσπασε στην τράπεζα, είπε.

Τρεις μήνες πριν ξεσπάσει η κρίση, μια αμερικανική εταιρία λογιστικού ελέγχου διαπίστωνε "την εξαίσια υγεία της τράπεζας", τόνισε ο Καρζάι, προσθέτοντας πως "ορισμένες διεθνείς εταιρίες" ενθάρρυναν την Τράπεζα της Καμπούλ να μεταφέρει χρήματα σε ξένες τράπεζες.
Keywords
Τυχαία Θέματα