Στους G20 κουβέντα για...Ελλάδα!

Στη γωνία σχεδιάζουν να στριμώξουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε οι ομόλογοί του από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Κίνα, καθώς και σύμπαντα τα στελέχη του ΔΝΤ στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και Κεντρικών Τραπεζιτών του G20 που θα γίνει το Σάββατο στην Πόλη του Μεξικού.

Αφορμή του στριμώγματος του γερμανού υπουργού
είναι βέβαια η Ελλάδα. Και αιτία η θεωρούμενη ως υπερβολική προσήλωση της κυβέρνησης του Βερολίνου στην προστασία της τσέπης των «εγκρατών και δουλευταράδων» Γερμανών φορολογουμένων (δηλαδή ψηφοφόρων).

Το πρόβλημα για τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, για τον ιάπωνα ομόλογό του Γιουν Αζούμι αλλά και για τη γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που ήταν μάλιστα υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προτού αναλάβει την ηγεσία του Ταμείου, είναι ότι η ευρωζώνη (δηλαδή η Γερμανία, που έχει το οιονεί απόλυτο πρόσταγμα στην περιοχή) δεν πράττει όσα οφείλει για την υπέρβαση της κρίσης χρέους των περιφερειακών μελών της, αλλά ζητεί από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τους άλλους μεγάλους χορηγούς του ΔΝΤ υπερβολικά υψηλή συμμετοχή.

Η ευρωζώνη, επικαλούμενη τη νέα προϊούσα ύφεση (μόλις χθες ανακοίνωσε πρόβλεψη για συρρίκνωση του κοινού ΑΕΠ κατά 0,3% και το πρώτο τρίμηνο του 2012), προσέρχεται στη σύνοδο του G20 με αίτημα την αύξηση των χορηγήσεων των αμερικανικών και ασιατικών κυβερνήσεων στο ΔΝΤ, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση χρέους. To ΔΝΤ και οι χορηγοί του απαντούν στους Ευρωπαίους (και δη στους Γερμανούς), «αυξήστε πρώτα εσείς τη "δύναμη πυρός" των Ευρωπαϊκών Ταμείων Διάσωσης, κάτι που μπορείτε να το πράξετε, και μετά βλέπουμε».

Όλοι οι φορολογούμενοι έχουν ψυχή

Η διεθνής κοινότητα δηλαδή θα διαμηνύσει μέσω του Σόιμπλε στην Ανγκελα Μέρκελ και στον άτεγκτο κυβερνητικό εταίρο της, ηγέτη των Ελευθέρων Δημοκρατών Φίλιπ Ρέσλερ, ότι δεν μπορούν να ζητούν από τους Αμερικανούς, Ιάπωνες, Βραζιλιάνους η Μεξικανούς φορολογουμένους να βάλουν το χέρι βαθύτερα στην τσέπη για να πληρώσουν για τη διάσωση της Ελλάδας, για να μην επιβαρυνθούν οι Γερμανοί ή οι Γάλλοι ή οι Ολλανδοί ή οι Φινλανδοί φορολογούμενοι.

«Και οι Αμερικανοί και Ασιάτες φορολογούμενοι έχουν ψυχή», θα πουν, αλλά οι Ευρωπαίοι θα αντιτείνουν ότι εν πάση περιπτώσει και οι εκτός ευρωζώνης φορολογούμενοι θα ωφεληθούν στο μέτρο που το διακύβευμα δεν είναι μόνο η σωτηρία της Ελλάδας αλλά και η σωτηρία των πιστωτών της, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αμερικανικές και ασιατικές τράπεζες. Αρα το συμφέρον είναι αμοιβαίο και ευρέως κατανεμημένο σε όλους τους... «φορολογουμένους».

Τι ζητούν οι μη Ευρωπαίοι

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Bloomberg από την Πόλη του Μεξικού, «ενώ οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Βραζιλιάνοι και οι οικοδεσπότες Μεξικανοί φέρονται διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ευρώπη εφ' όσον βεβαίως κάνει εκείνη την πρώτη κίνηση, οι Αμερικανοί δεν έχουν καμία πρόθεση να πιάσουν το καρνέ των επιταγών».

Οι υπουργοί Οικονομικών της Κίνας και της Ιαπωνίας μιλώντας την περ
Keywords
Τυχαία Θέματα