Στο..."κόκκινο" οι αγρότες-στις πλατείες ο ΣΥΡΙΖΑ

Νυχτερινό ρεύμα, επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο και μια σειρά από άλλες παροχές περιλαμβάνει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για τους αγρότες, το οποίο πάντως έγινε δεκτό με επιφυλάξεις. Οπως είπαν οι εκπρόσωποι των αγροτών «είναι ανεπαρκές» και σήμερα προγραμμάτιζαν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα. Χθες, πάντως, οι αγρότες προχώρησαν σε ολιγόλεπτες καταλήψεις εθνικών οδών προειδοποιητικά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στον Λευκώνα Σερρών, υπήρξε και ένταση με την Αστυνομία.
Το
συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, παρουσία της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κατέληξε χθες σε ένα μίνι πακέτο παροχών για τους αγρότες, ελπίζοντας ότι θα τους πείσει να εγκαταλείψουν τα μπλόκα και θα εκτονώσει την κατάσταση. Οι πρώτες ωστόσο αντιδράσεις των αγροτών δείχνουν προβληματισμό, αφού όπως λένε, τα περισσότερα από όσα ανακοινώθηκαν τα δικαιούντο ούτως ή άλλως, ενώ για άλλα αιτήματά τους όπως η καθιέρωση κάρτας πετρελαίου δεν άκουσαν τίποτα.
«Ζητούσαμε και ζητάμε την προμήθεια αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου μέσω κάρτας, που θα προβλέπει ανώτατο όριο ανά εκμετάλλευση ανάλογα με τα δηλωμένα στρέμματα στο ΟΣΔΕ (σ.σ.: σύστημα διαχείρισης των επιδοτήσεων)», λέει ο Χρήστος Γκόντιας από την Πρωτοβουλία Αγροτών.
Σύμφωνα με το κυβερνητικό πακέτο, αυξάνεται το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης κατά 30 εκατ. ευρώ (από 130 σε 160 εκατ. ευρώ, όσο και πέρυσι), ενώ επιστρέφεται ΦΠΑ 250 εκατ. ευρώ σε 255.000 αγρότες, αριθμός κατά 37.000 μικρότερος από πέρυσι, γεγονός που αυξάνει το τελικό ποσό για κάθε δικαιούχο. Καθιερώνεται από 1ης Ιουλίου ειδικό αγροτικό νυχτερινό τιμολόγιο, που ετοιμάζεται εδώ και καιρό από το ΥΠΕΚΑ, με στόχο να μειωθεί το κόστος του ρεύματος για την άρδευση των αγρών ειδικά το καλοκαίρι. Στο κεφάλαιο ρευστότητα δημιουργείται Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ) με κεφάλαια τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ, που θα χορηγεί χαμηλότοκα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα δάνεια από τις τράπεζες σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις που συμμετέχουν στα αγροτικά κοινοτικά προγράμματα.
Επίσης μειώνεται η υποθήκη στο 120% της σημερινής αξίας του δανείου, για όσους είχαν πάρει δάνεια από την παλιά ΑΤΕ. Για το 80% των δανείων που μεταφέρθηκαν στην Πειραιώς-ΑΤΕ, και αφορά εξυπηρετούμενα δάνεια, η μείωση της υποθήκης θα γίνει από την τράπεζα. Για το 20% των δανείων που έμειναν για εκκαθάριση στην παλαιά ΑΤΕ (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) η μείωση θα γίνει από τον εκκαθαριστή.

Για την πρόωρη συνταξιοδότηση
Παρατείνεται κατά 2 χρόνια το πρόγραμμα πρόωρης συνταξιοδότησης ώστε να πάρουν σύνταξη και οι 65ρηδες που δεν αλλιώς δεν θα μπορούσαν καθώς το όριο αυξήθηκε στα 67.

***

Στις πλατείες επιστρέφει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο των κοινωνικών του παρεμβάσεων το επόμενο διάστημα, ενώ επιχειρεί και άνοιγμα σε ηλικιακές ομάδες πληθυσμού στις οποίες το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει πολύ μικρή επιρροή, όπως οι άνω των 60 ετών.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα επισκεφθεί το 1ο ΚΑΠΗ Αγίων Αναργύρων ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, στις οποίες θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθούν τα προβλήματα των συνταξιούχων, όπως οι περικοπές στις συντάξεις, η ποιότητα της περίθαλψης αλλά και το Ασφαλιστικό. Για το τελευταίο ειδικά υπενθυμίζεται ότι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που διατυπώθηκε το περασμένο καλοκαίρι είναι να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΠΑΠ και τα κέρδη του να χρηματοδοτούν το Ασφαλιστικό.
Η επαναφορά στο προσκήνιο του «κόσμου των πλατειών», όπως είναι συγκεκριμένα η διατύπωση στην απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνει την επιστροφή της Κουμουνδούρου σε πιο κινηματικές επιλογές και την έξοδο των στελεχών, έπειτα από ένα μακρύ διάστημα απουσίας, στο πεζοδρόμιο. Μια επιλογή η οποία έρχεται τόσο υπό την πίεση των δημοσκοπήσεων, που βρίσκουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πίσω από τη Νέα Δημοκρατία - να μην καρπώνεται τίποτε από την ψήφιση του Μνημονίου και την εφαρμογή των νέων μέτρων -, αλλά και υπό την πίεση της αριστερής επίθεσης του ΚΚΕ, το οποίο διεκδικεί δυναμικά τη δική του ολική επαναφορά στις πλατείες και στα λιμάνια μέσω της στήριξης αγροτών, ναυτεργατών και εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Η επιστροφή στις πλατείες, όμως, έρχεται και ως πολιτική απόφαση μετά την κόντρα στο εσωτερικό του κόμματος μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας, με τη δεύτερη να προβάλλει μετ' επιτάσεως το περίφημο «δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης» ως μοναδικό όχημα κατάληψης της εξουσίας.
Οι πιέσεις από την πλευρά των κ.κ. Λαφαζάνη, Στρατούλη, Λεωτσάκου και Καλύβη, δηλαδή επιφανών στελεχών του Αριστερού Ρεύματος, αλλά και από ανένταχτους που χαίρουν ιδιαίτερου σεβασμού στο εσωκομματικό ακροατήριο, όπως η Σοφία Σακοράφα, φαίνεται πως λειτούργησαν αποτελεσματικά, καθώς η έμφαση στο κινηματικό στοιχείο διατρέχει το σύνολο της απόφασης της ΚΕ.
Η επιστροφή στις πλατείες μπορεί στο κείμενο της πολιτικής απόφασης να συνδέεται με αυτό που στον ΣΥΡΙΖΑ αποκαλούν «αμεσοδημοκρατία» και τις πρωτοβουλίες για ανάδειξη «ενός νέου θεσμικού και πολιτειακού πλαισίου που να εξασφαλίζει την πραγματική δημοκρατία, την ουσιαστική συμμετοχή, τον κοινωνικό έλεγχο και την κοινωνική λογοδοσία», όμως στο εσωκομματικό ακροατήριο σημαίνει και επανασυγκόλληση του κόμματος με εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που «έφεραν το κόμμα στη θέση που είναι σήμερα».

Προσωπικές απόψεις για τα Ιμια
To στέλεχος του κόμματος και εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Δικαιωμάτων της Βουλής Νάσο Θεοδωρίδη άδειασε αργά χθες το βράδυ η Κουμουνδούρου, με αφορμή τις απόψεις που διατύπωσε ότι τα Ιμια είναι Καρντάκ. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμιζαν ότι εκφράζει προσωπικές του απόψεις.
Keywords
συριζα, μεσα μαζικης μεταφορας, αλέξης τσίπρας, νεα δημοκρατια, πετρελαιο, οσδε, ΦΠΑ, υπεκα, καλοκαιρι, ταε, τραπεζες, ατε, επιρροή, τσιπρας, καπη, οπαπ, νέα, μνημονιο, ΚΚΕ, προβάλλει, συμμετοχή, σημαίνει, βουλη, ιμια, εθνικη τραπεζα, ολγα λαφαζανη, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, τραπεζα πειραιως, μπλοκα αγροτων, ξανα, αλέξης τσίπρας, καταληψεις, αστυνομια, ατε, δανεια, δημοκρατια, ιμια, κοντρα, νυχτερινο ρευμα, οσδε, πειραιως, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, υπεκα, αρδευση, ασφαλιστικο, αφορμη, βραδυ, γεγονος, γινει, διαστημα, δικη, εγινε, ευρω, ειπαν, εκκαθαριση, εκμεταλλευση, εμειναν, επιρροή, ερχεται, ετων, καπη, κεφαλαιο, κυβερνηση, κυμα, κειμενο, κομμα, μινι, μειωση, προβάλλει, οχημα, ποιοτητα, προβληματα, προγραμματα, ρευμα, σακοραφα, συγκεκριμενα, συνταξη, σειρα, συμμετοχή, σοφια, χρηστος, εφαρμογη, εμφαση, λαφαζανη, ομαδες, πακετο, σημαίνει, τραπεζα
Τυχαία Θέματα