Στο φως το iCloud από την Apple!

Στο San Francisco πραγματοποιήθηκε η φετινή παρουσίαση της Apple στο πλαίσιο του WWDC 2011. H εταιρεία αποκάλυψε το επόμενο λειτουργικό της Lion, το νέο λειτουργικό iOS 5 για τις φορητές συσκευές και την υπηρεσία iCloud.

Mac
OS X 10.7 Lion
Η παρουσίαση ξεκίνησε με τον νέο λειτουργικό της εταιρείας για τους Mac υπολογιστές, το Mac OS X 10.7 Lion. Όπως είχε δηλώσει από την περσινή παρουσίαση ο Steve Jobs, το νέο λειτουργικό θα αποκτούσε πολλές λειτουργίες που αναπτύχθηκαν για τις iOS συσκευές (iPhone, iPad κτλ). Συνολικά 250 νέα χαρακτηριστικά προστέθηκαν στο νέο λειτουργικό, από τα οποία η εταιρεία παρουσίασε τα 10.
Αρχικά το Lion θα είναι πλήρως multi-touch και θα ενσωματώσει τα gestures από τις iOS συσκευές, μέσω του trackpad σε macbooks και του Magic Trackpad σε iMacs, προσφέροντας έτσι ευκολότερη και πιο φυσική πλοήγηση. Για αυτό το λόγο ο νέος Safari δεν θα έχει scrollbars.

Στη συνέχεια έχουμε το Launchpad, μία ακόμα επιρροή από τις iOS συσκευές. Στην ουσία μιλάμε για ένα νέο τρόπο εκκίνησης προγραμμάτων, μέσω του γνωστού από το iPhone πλέγματος (grid) με όλες τις εφαρμογές του υπολογιστή ταξινομημένες σε σελίδες, τις οποίες θα μπορούμε να αλλάζουμε μέσω του trackpad. Με το Launchpad η εκκίνηση ενός προγράμματος είναι πιο γρήγορη σε σχέση με τη χρήση του dock ή του Application folder.

Ακολουθούν οι full-screen εφαρμογές. Οι εφαρμογές που θα εκμεταλλεύονται το νέο χαρακτηριστικό θα μπορούν να καταλαμβάνουν όλη την οθόνη χωρίς περιθώρια ή περισπασμούς. Η εναλλαγή μεταξύ πολλών ενεργών full-screen εφαρμογών ή μεταξύ μιας full-screen εφαρμογής και της επιφάνειας εργασίας θα γίνεται απλούστατα και γρήγορα. Εφαρμογές όπως οι Mail, iLife, iCall, iPhoto και Preview αναμένονται να εκμεταλλεύονται το νέο χαρακτηριστικό, καθώς επίσης και εφαρμογές από άλλες εταιρείες εκτός Apple.

Επόμενη στάση το Mission Control. Πρόκειται για έναν ευκολότερο και πιο οργανωμένο τρόπο για να ελέγχουμε όλες τις ανοιχτές εφαρμογές. Με μία απλή κίνηση όλες οι ανοιχτές εφαρμογές εμφανίζονται ως εικονίδια στην οθόνη, συνοδευόμενες από το Dashboard και το Dock.

Στο Lion αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο σώζουμε τα αρχεία μας. Αρχικά έχουμε το Auto-Save, το οποίο όπως περιγράφει και το όνομα του είναι μία αυτόματη λειτουργία αποθήκευσης. Η πρωτοτυπία και η διαφορά από άλλες εφαρμογές που διατηρούν backup ενός αρχείου είναι ότι τα προγράμματα που θα εκμεταλλεύονται το χαρακτηριστικό δεν σώζουν ολόκληρο το αρχείο καθώς το επεξεργαζόμαστε, αλλά διατηρούν μόνο τις αλλαγές, χωρίς να ξοδεύουν έτσι χώρο στον σκληρό δίσκο.

Στη συνέχεια έχουμε το Versions, ένα χαρακτηριστικό που επιτρέπει στο λειτουργικό να κρατάει ιστορικό για ένα αρχείο που δουλεύουμε. Ένα αντίγραφο του αρχείου αποθηκεύεται κάθε μία ώρα ή κάθε φορά που το αποθηκεύουμε χειροκίνητα. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ανοίξουμε μία παλαιότερη έκδοση του αρχείου, έχοντας έτσι πρόσβαση σε δεδομένα που σβήσαμε αλλά το μετανιώσαμε.

Με το νέο χαρ
Keywords
Τυχαία Θέματα