Στο Φανάρι ο Τούρκος Υπουργός των Εξωτερικών

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΥΤΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ
Συνάντηση έχει σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο σχετικά με τα θρησκευτικά ζητήματα των μη-μουσουλμανικών κοινοτήτων της χώρας.

Κατά την συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ιταλό ομόλογό του Τζούλιο Τέρζι, ο κ. Νταβούτογλου ρωτήθηκε σχετικά με τις συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες και είπε «βασική μας αρχή είναι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες να κάνουν χρήση, ως πολίτες, όλων
των δημοκρατικών τους δικαιωμάτων».

«Είναι φυσιολογικό να συνομιλούμε με τους πολίτες μας για τα θέματα και τις εξελίξεις στην περιοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί σε όλη την περιοχή η αντίληψη περί θρησκευτικής ανοχής που υπάρχει στην Τουρκία», δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου.

«Αυτό που χρειάζεται περισσότερο απ΄ όλα ο κόσμος και ιδιαίτερα η περιοχή, είναι η αρμονία, η βούληση για συμβίωση και η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων» σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος προσπαθεί να αναγάγει την θρησκευτική ανοχή σε θεμέλιο λίθο της «νέας Τουρκίας» στα πλαίσια του δόγματος περί «στρατηγικού βάθους».

Μέχρι στιγμής τα δύο βασικά ζητήματα στη στη Μέση Ανατολή που προκαλούν το ενδιαφέρον της Άγκυρας είναι η εκρηκτική κατάσταση στη Συρία αλλά και οι συγκρούσεις μεταξύ Κοπτών και μουσουλμάνων στην Αίγυπτο. Μάλιστα η χώρα του Νείλου είχε δεχθεί πρόσφατα «επίθεση φιλίας» από την Τουρκία η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει ένα κάθετο άξονα προκειμένου να ανασχέσει τη συνεργασία της Κύπρου με το Ισραήλ.

Ο Τούρκος υπουργός μετά την επίσκεψη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θα έχει συναντήσεις με τους θρησκευτικούς ηγέτες των Αρμενίων, των Ορθόδοξων και των Καθολικών Αράβων.
Keywords
Τυχαία Θέματα