Η 17 Ν ξανά στο προσκήνιο απο την Stratfor μέσα απο την ιστοσελίδα Wikkileaks

Μετά από 37 χρόνια και οι «ποντικοί» των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ με επικεφαλής το θεσμικό παραμάγαζο της CIA, την περιβόητη «Stratfor», συνθετικό εκ του strategic και force, έρχονται να αναψηλαφήσουν την υπόθεση της δολοφονίας του σταθμάρχη της CIA στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 1975.

Σύμφωνα με αναρτήσεις απορρήτων ηλεκτρονικών μηνυμάτων στο Διαδίκτυο από την ιστοσελίδα
Wikkileaks, ο αντιπρόεδρος της «Stratfor» Φρέντ Μπάρτον, «ψάχνεται» για να διασταυρώσει πληροφορίες περί συμμετοχής ενός υπαλλήλου της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, ο οποίος φερόταν να είναι ο πληροφοριοδότης ο οποίος έδινε στοιχεία σε Έλληνες, ενδεχομένως και στην 17η Νοέμβρη (κατά τις καταχωρήσεις στη Wikkileaks), που αφορούσαν τον Γουέλς.
Το πολύ «φρέσκο» αυτό ενδιαφέρον των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για μία υπόθεση του 1975 δεν αιφνιδιάζει. Η «υπηρεσία Stratfor» δημιουργήθηκε ως βιτρίνα της CIA και λειτουργεί ως παράρτημα επί πληρωμή συλλογής και διανομής πληροφοριών ανά την υφήλιο και στελεχώνεται από νυν, πρώην και συνταξιοδοτημένα στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας οι οποίοι «βγάζουν ένα έξτρα μεροκάματο» πουλώντας πληροφορίες μέσω Διαδικτύου ακόμη και προς πολύ σοβαρούς παραλήπτες όπως είναι πανεπιστημιακά ινστιτούτα, κέντρα ερευνών , κρατικές υπηρεσίες, ιδιώτες, πολυεθνικές εταιρείες κλπ.

Ο οποιοσδήποτε θεσμικός ή μη παράγων θα μπορούσε θεωρητικά να είναι παραλήπτης εμπιστευτικών ή και απορρήτων πληροφοριών για ένα θέμα αρκεί να διαθέτει κάποιες προδιαγραφές και βεβαίως να καταβάλλει το τίμημα του κόστους της πληροφορίας.

Συμπερασματικά λοιπόν το ενδιαφέρον του κ. Μπάρτον για την συλλογή πληροφοριών γύρω από την δολοφονία του Γουέλς στην Αθήνα το 1975 μπορεί να εξηγηθεί. Αυτό που δεν εξηγείται εύκολα είναι η εντυπωσιακή για να είναι αληθινή «άγνοια» των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ για το «βαθύ λαρύγγι», πρώην πράκτορα της CIA στην Νοτιοανατολική Ασία (Βιετνάμ κλπ) ο οποίος εκείνη την περίοδο «κάρφωνε» τους σταθμάρχες της CIA που υπηρετούσαν σε διάφορα μέρη του πλανήτη μέσω ενός περιοδικού, το «Counterspy», ενώ ήδη από το 1974 «συνάδελφοι» του Γουέλς «εντόπιζαν» τους πράκτορες μυστικών υπηρεσιών όπως με δημοσιεύματα όπως « How to spot a spook» από τον Τζων Μάρκς στην έκδοση Washington Monthly του Νοεμβρίου του 1974.

Οι νέες «διαρροές»

Το όψιμο ενδιαφέρον της «Stratfor» και το εγχείρημα συλλογής πληροφοριών από συνταξιούχους διπλωμάτες και παροπλισμένους πράκτορες ασφαλείας των ΗΠΑ από τον αντιπρόεδρο του ευαγούς αυτού ιδρύματος «βιτρίνα» Φρεντ Μπάρτον φαντάζει περισσότερο ως μία προσπάθεια καταγραφής της ιστορίας των άγριων εκείνων εποχών του Ψυχρού Πολέμου, του τέλους του πολέμου του Βιετνάμ, της προσέγγισης των ΗΠΑ με την Κίνα, της τραυματικής εμπειρίας από το Γουώτεργκαίητ, την κυριαρχία του Κίσσινγκερ στην Διπλωματία και την διαμόρφωση των νέων οικονομικών συνθηκών παγκοσμίως με την απεξάρτηση του δολαρίου από τον χρυσό.

Στην ιστορική αυτή καταγραφή υπάρχουν κενά που πρέπει να εξηγη
Keywords
Τυχαία Θέματα