Σταματήστε να είστε...πανικόβλητοι!

Σχέδιο… αντι-πανικού ξεδιπλώνει η κυβέρνηση σε µια προσπάθεια να αναστρέψει το κλίµα καταστροφολογίας που αναπτύχθηκε τις τελευταίες ηµέρες – µε ευθύνη του οικονοµικού επιτελείου αλλά και της ελληνίδας επιτρόπου. Ουσιαστική επιδίωξή της είναι µε τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις να ισορροπήσει την «εικόνα τρόµου» που προκλήθηκε από άστοχες ενέργειες και δηλώσεις σε σχέση µε την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ, οι οποίες κόντεψαν µάλιστα να τινάξουν ακόµη και το τραπεζικό σύστηµα µε µαζικές αναλήψεις καταθέσεων.

Ενδεικτική των κυβερνητικών προθέσεων για την αλλαγή κλίµατος ήταν και η χθεσινή
δήλωση του κ. Παπακωνσταντίνου πως οι διαπραγµατεύσεις µε την τρόικα για το Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Στρατηγικής, τις αναγκαίες παρεµβάσεις για το 2011 και την αξιοποίηση της δηµόσιας περιουσίας «εξελίσσονται ικανοποιητικά και εκτιµούµε ότι θα ολοκληρωθούν επιτυχώς τις επόµενες ηµέρες». Σηµειώνεται ότι τραπεζικοί κύκλοι έπνεαν µένεα κατά του υπουργού Οικονοµικών για όσα ανέφερε περί στάσης πληρωµών από τα µέσα Ιουλίου. Παράλληλα και ο οικονοµικός σύµβουλος του κ. Παπανδρέου και πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήµος µε δηλώσεις του από την Κύπρο χαρακτήρισε «παράλογη και νοµικά αδύνατη την έξοδο της χώρας µας από το ευρώ», αποδίδοντας «στη µη συνολική στήριξη των µέτρων και από την αντιπολίτευση την επιβράδυνση στην εφαρµογή τους». Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι τόσο οι δηλώσεις της επιτρόπου Μαρίας ∆αµανάκη περί κινδύνου για έξοδο από την ευρωζώνη όσο και βεβιασµένες κινήσεις όπως η σύγκληση του Συµβουλίου Πολιτικών Αρχηγών συνέτειναν στη δηµιουργία του κλίµατος πανικού, ενώ ευρωπαίοι αξιωµατούχοι έθεταν εκβιαστικά ως προϋπόθεση για στήριξη της Ελλάδας τη συναίνεση.

Ηδη η κυβέρνηση επιδίωξε να αλλάξει το κλίµα και ο υπουργός Οικονοµικών, λίγα 24ωρα µετά τις επισηµάνσεις του ότι «τα χρήµατα τελειώνουν αρχές Ιουλίου», δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ζήτηµα για την εκταµίευση της 5ης δόσης του δανείου», χαρακτηρίζοντας παραπλανητική κάθε συζήτηση για έξοδο από το ευρώ.

Παράλληλα και ο Πρωθυπουργός µε αναφορές του το Σαββατοκύριακο διαβεβαίωσε ότι η αποφασιστική υλοποίηση του Προγράµµατος «θα είναι η απάντηση σε όλα τα σενάρια και µε την εφαρµογή του θα βγούµε σύντοµα από τη στενωπό και θα αποδείξουµε στις δήθεν Κασσάνδρες ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη µπορούν να τα καταφέρουν».

Στην προσπάθεια καθησυχασµού της κοινής γνώµης µπήκε και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος δηλώνοντας πως αν το Πρόγραµµα εφαρµοστεί αποτελεσµατικά, µπορεί να µειώσει δραστικά το χρέος και να απελευθερώσει την αναπτυξιακή δύναµη της χώρας. Εκτίµησε µάλιστα ότι µε την υλοποίησή του, «θα έρθουν στη χώρα σηµαντικές ξένες επενδύσεις».

ΔΙΑΨΕΥΣΗ. Εν τω µεταξύ, το ∆ιεθνές Νοµισµατικό Ταµείο διέψευσε χθες το δηµοσίευµα του περιοδικού «Spiegel», σύµφωνα µε το οποίο η αξιολόγηση της τρόικας διαπιστώνει αδυναµία της Ελλάδας ναεπιτύχει όλους τους δηµοσιονοµικούς στόχους. «Οι διαβουλεύσεις µας µε τις Αρχές συνεχίζοντ
Keywords
Τυχαία Θέματα