Στα 89 δις "βγαίνει" το PSI

Το ποσό των 89 δισ. ευρώ αναζητεί τώρα η Ελλάδα για την επιτυχή ολοκλήρωση του κουρέματος του ελληνικού χρέους, μετά τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τους επικεφαλής των έξι μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, κατά την οποία εξασφαλίστηκε και επισήμως η συμμετοχή
τους στο PSI.

Οι τραπεζίτες δεσμεύθηκαν ότι όλες οι τράπεζες θα συμμετέχουν στο κούρεμα με όλα τους τα ομόλογα, δηλαδή τόσο με αυτά που έχουν εκδοθεί με βάση το ελληνικό και το διεθνές δίκαιο όσο και με τα δάνεια που έχουν χορηγήσει προς ΔΕΚΟ με την εγγύηση του δημοσίου.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Βενιζέλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Alpha Bank κ. Γιάννη Κωστόπουλο, ο οποίος τον διαβεβαίωσε ότι η τράπεζα στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την προσπάθεια της χώρας και πως θα συμμετέχει στο κούρεμα εθελοντικά, τόσο με τα ομόλογα όσο και με τα δάνεια προς ΔΕΚΟ.

Ο μαγικός αριθμός των 89 δισ. ευρώ αντιστοιχεί στο ποσό που πρέπει να συγκεντρωθεί, μεταξύ όσων κατέχουν ομόλογα που υπόκεινται στο ελληνικό δίκαιο, ώστε τα επιβληθούν τα CACs.

Ετσι, η συμμετοχή θα γίνει υποχρεωτική και θα εξασφαλιστεί το κούρεμα των ομολόγων της κατηγορίας αυτής, συνολικής αξίας 177,5 δισ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα χρειάζεται να μπουν στο κούρεμα τίτλοι αξίας τουλάχιστον 8,5 δισ. ευρώ, που είτε έχουν εκδοθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, είτε αφορούν δάνεια προς ΔΕΚΟ με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, ώστε να συγκεντρωθούν για κούρεμα 186 δισ. ευρώ.

Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 90% του συνολικού προς κούρεμα χρέους, που είναι το χαμηλότερο αποδεκτό ποσοστό ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας ύψους 130 δισ. ευρώ.

Ομως το παραπάνω ποσό των 8,5 δισ. ευρώ θεωρείται ότι έχει συγκεντρωθεί, καθώς οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν ομόλογα που έχουν εκδοθεί με βάση το αγγλικό δίκαιο αξίας 7-8 δισ. ευρώ και δάνεια προς ΔΕΚΟ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου αξίας 6,5 δισ. ευρώ

Γ.Παπαϊωάννου / ΒΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα