«Σοβιετικού τύπου» διοίκηση στην αμυντική βιομηχανία

''Δεν γίνεται να συνδιοικούν την αμυντική βιομηχανία, εργαζόμενοι και διοίκηση, σε μια σοβιετικού τύπου διοίκηση'', τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης στο διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας αναφερόμενος στην εθνική αμυντική βιομηχανία και σημειώνοντας ότι αυτή λειτουργεί ως εκφραστής της κρατικοδίαιτης αντίληψης που έχει οδηγήσει στα σημερινά αδιέξοδα.

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συγκρουστεί με τους συνδικαλιστές, παρά
το γεγονός, όπως σημείωσε, ότι αρκετοί από αυτούς είναι μέσα από τον πολιτικό χώρο του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι η Ελληνική Αµυντική Βιοµηχανία (ΕΑΒ) θα διατηρήσει το δηµόσιο χαρακτήρα της χωρίς όμως να αποκλείεται µειοψηφική συµµετοχή ή άλλου είδους συνεργασία ''µε ιδιωτικές εταιρείες μικρές ή μεγάλες'', όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπεγλίτης τόνισε ότι επιχειρούνται αλλαγές σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, στην οποία η αμυντική πολιτική της χώρας οφείλει να διαδραματίσει έναν σύνθετο και ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο.

Σημείωσε ότι οι λειτουργικές δαπάνες θα συμπιεστούν περαιτέρω, ενώ για μια φορά ακόμη ανέφερε ότι η έλλειψη διαφάνειας, τα λάθη, οι άστοχες κινήσεις που έχουν γίνει σε συμβάσεις επιβάρυναν σε πολύ σημαντικό βαθμό τους αμυντικούς προϋπολογισμούς της χώρας για πολλά χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κώστας Μίχαλος από την πλευρά του, σημείωσε ότι ''ο χώρος των εξοπλιστικών δαπανών έχει φθάσει να ταυτίζεται στη συνείδηση των πολιτών με την αδιαφάνεια. Οι υποθέσεις και τα σκάνδαλα που βλέπουν κάθε τόσο το φως της δημοσιότητας, πείθουν ακόμη και τους πιο καλοπροαίρετους, ότι το υφιστάμενο σύστημα λειτουργεί εδώ και χρόνια σε βάρος της χώρας, της οικονομίας μας, του φορολογούμενου πολίτη. Και κυρίως, διαβρώνει εδώ και χρόνια την αξιοπιστία και το κύρος τόσο των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και του πολιτικού κόσμου''.

Πρόσθεσε ότι οι τρεις κρατικές βιομηχανίες, ΕΑΣ, ΕΑΒ και ΕΛΒΟ παρουσιάζουν σήμερα συσσωρευμένα χρέη ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ και σημείωσε ότι χωρίς ισχυρή εθνική αμυντική βιομηχανία που επενδύει στην έρευνα, την ανάπτυξη και την παραγωγή σύγχρονων οπλικών συστημάτων, η εθνική άμυνα δυσχεραίνει σημαντικά και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε μέτρα στις εξής κατευθύνσεις:

-Αναδιοργάνωση της αμυντικής βιομηχανίας

-Ίση μεταχείριση μεταξύ ιδιωτικών και κρατικών βιομηχανιών

-Σύναψη συμβάσεων υποστήριξης των αμυντικών προϊόντων, μετά την πώληση

-Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης των αντισταθμιστικών ωφελημάτων

-Έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν ως υποκατασκευαστές.

-Αντιμετώπιση της τεχνολογικής υστέρησης. Ενδεικτικά σημείωσε ότι οι εγχώριες δημόσιες δαπάνες σε Έρευνα και Ανάπτυξη (Ε&Α) του αμυντικού τομέα αντιστοιχούσαν το 2006 σε 0,5% των συνολικών δημόσιων δαπανών σε Ε&Α και μόλις σε 0,016‰ του ΑΕΠ (έκθεση ΙΟΒΕ).

-Αύξηση των επενδύ
Keywords
Τυχαία Θέματα