Σόϊμπλε: Μας ζηλεύουν...!

Οι «κακοί Γερμανοί» είναι εικόνα που έχει αρχίσει να επανεμφανίζεται στον ευρωπαϊκό Νότο με αφορμή την στάση του Βερολίνου στην κρίση χρέους: «Είναι σαν σχολική τάξη, όταν κάποιος έχει καλύτερα αποτελέσματα, όσοι αντιμετωπίζουν λίγο μεγαλύτερες δυσκολίες αρχίζουν λίγο να ζηλεύουν» είναι η εξήγηση που δίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF, ο Σόιμπλε ρωτήθηκε σχετικά
με το ότι η Γερμανία «έχει γίνει ο μπαμπούλας της Ευρώπης». «Έτσι είναι όταν βρίσκεσαι σε μία σχολική τάξη, όταν κάποιος έχει καλύτερα αποτελέσματα, όσοι αντιμετωπίζουν λίγο μεγαλύτερες δυσκολίες αρχίζουν λίγο να ζηλεύουν», απάντησε, «και όλο αυτό γίνεται έπειτα ένας αχταρμάς στο πεδίο της επικοινωνίας».

Παρά ταύτα, τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, οι υπόλοιπες χώρες «γνωρίζουν ότι η Γερμανία αναλαμβάνει τις ευθύνες της, και περιμένει και από τους υπόλοιπους να τηρούν τις δεσμεύσεις τους».

«Όλοι πρέπει να θέσουν τους προϋπολογισμούς τους σε τάξη. Όλοι πρέπει να είναι οικονομικά ανταγωνιστικοί. Και όποιος αναλαμβάνει πάρα πολλούς κινδύνους πρέπει επίσης να επωμίζεται τελικά το κόστος», είπε ο Σόιμπλε.

Στην περασμένη ταραγμένη εβδομάδα στη Λευκωσία, η Κύπρος έγινε άλλη μία χώρα στην οποία η οργή των διαδηλωτών στρεφόταν ιδιαίτερα εναντίον του Βερολίνου και της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ. Στα πλακάτ με συνθήματα κατά των Γερμανών στην Κύπρο δόθηκε αρκετή κάλυψη από τα γερμανικά ΜΜΕ.

***

«Η Ελλάδα πηγαίνει μπροστά» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης: «Η Ελλάδα με την κυβέρνηση Σαμαρά έκανε μεγάλα βήματα προόδου. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε αυτή την πορεία».

Στη συνέντευξη, ο γερμανός υπουργός σημειώνει πως «εάν η Ελλάδα έχει τη δύναμη και την υπομονή να ακολουθήσει αυτή την πορεία με συνέπεια, θα αναρρώσει και θα μπορεί να αναπτυχθεί σε μια βιώσιμη και σταθερή βάση».

«Παρ’ όλα τα προβλήματα και τις δυσκολίες» συνεχίζει «υπάρχουν σημαντικοί και σοβαροί λόγοι να κοιτάζει με αισιοδοξία το μέλλον».

«Έχω πολύ μεγάλη κατανόηση για τους πολίτες στην Ελλάδα που υποφέρουν από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οι απλοί άνθρωποι δεν είναι εκείνοι που προκάλεσαν τα προβλήματα της Ελλάδας. Σε πολλές χώρες που είναι σε πρόγραμμα, οι πολίτες υποφέρουν από παραλείψεις προηγούμενων κυβερνήσεων και των προηγούμενων πολιτικών τους ελίτ» προσθέτει, σημειώνοντας:

«Γνωρίζουμε ότι οι αρμόδιοι στη χώρα έχουν μεγάλη ευθύνη να εξηγούν ξανά και ξανά στον λαό αυτή τη δύσκολη πορεία, να μην απελπίζονται, να πηγαίνουν μπροστά. Αυτά δεν είναι εύκολα και έχω μεγάλη κατανόηση. Γι' αυτό και χαίρομαι για κάθε καλή είδηση από την Ελλάδα».

Όσον αφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπογραμμίζει πως «ήταν επιβεβλημένο».

«Το κούρεμα ήταν απαραίτητο για να βγει η Ελλάδα από την παγίδα του χρέους. Για αυτό αγωνίστηκα πολύ. Πολλοί στην Ευρώπη δεν το ήθελαν. Η Ελλάδα το ήθελε, είναι εύλογο, ο καθένας που έχει πολλά χρέη θέλει τη διαγραφή τους. Στο τέλος διαγράφηκε το 50% του ελληνικού χρέους. Το κούρεμα έπληξε σημαντικά και τον γερμανό φορολογούμενο, διότι ορισμένες γερμανικές τράπεζες με μεγάλη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα ήταν τράπεζες που προηγουμένως είχαν δυσκολίες και έπρεπε να στηριχθούν από τον γερμανό φορολογούμενο. Στο θέμα αυτό λοιπόν δεν δέχομαι καμία κριτική, διότι αυτό το μέτρο ήταν επιβεβλημένο για να βοηθηθεί η Ελλάδα».

***

Με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη και τον υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, θα συναντηθεί εντός της ημέρας ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας, Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος βρίσκεται από την Δευτέρα στην Ελλάδα στο πλαίσιο της βελτίωσης των ελληνογερμανικών σχέσεων.

Ο Ρεχάγκελ θα έχει παραχωρήσει μέχρι την Πέμπτη συνέντευξη Τύπου, ενώ θα παραστεί και σε διάφορες εκδηλώσεις υπέρ της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρώην προπονητής της εθνικής ομάδας, που αποδέχθηκε την πρόταση της γερμανικής κυβέρνησης να αναλάβει επίτιμος πρέσβης της χώρας στην Ελλάδα, έφτασε το απόγευμα της Κυριακής στο «Ελ. Βενιζέλος» ως μέλος αντιπροσωπείας, της οποίας ηγείται ο ομοσπονδιακός υφυπουργός Εργασίας, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Γερμανία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει».

«Δέχθηκα με ευχαρίστηση την πρόταση των Μέρκελ και Φούχτελ. Εγώ και ο συνεργάτης μου (σ.σ. Γιάννης Τοπαλίδης) ήμασταν εννέα χρόνια στην Αθήνα και ζήσαμε τόσες επιτυχίες. Κι όταν έχεις την τύχη να ζεις εννέα χρόνια σε αυτή την πόλη, την βάζεις στην καρδιά σου. Χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ, χαίρομαι που θα παίξουμε ποδόσφαιρο και θέλω να σας πω πως πρέπει να υπάρχει πάντα η ελληνογερμανική φιλία.

»Όλοι οι έξυπνοι και λογικοί άνθρωποι μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να βρουν λύσεις. Κι όταν κάποιος σου ζητά να βοηθήσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες πρέπει να το κάνεις. Υπάρχουν προβλήματα, αυτό είναι αλήθεια, όμως οι Έλληνες να είναι σίγουροι πως η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να πέσει. Η Γερμανία και ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να πέσει» δήλωσε αμέσως μετά την άφιξή του.
Keywords
υφυπουργός εργασίας, σόιμπλε, zdf, κυπρος, διαδηλωσεις, μερκελ, μμε, ελλαδα, νέα, σαμαρας, κουρεμα, τραπεζες, βενιζελος, αθηνα, γερμανος, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, μετρο, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, γιαννης κεφαλογιαννης, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, ξανα, αποτελεσματα, χωρες, γερμανια, θεμα, μμε, ομολογα, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, φιλια, zdf, αισιοδοξια, ανγκελα μερκελ, άφιξη, αφορμη, αχταρμας, βρισκεται, γερμανικα, γινει, γινεται, δευτερα, δυναμη, δοθηκε, εγινε, ευκολα, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, επρεπε, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, υπομονη, υφυπουργος, εικονα, κυβερνηση, λευκωσια, παντα, ολγα κεφαλογιαννη, ολγα, οτο ρεχαγκελ, ποδοσφαιρο, πεδιο, πεμπτη, προβληματα, ρεχαγκελ, σόιμπλε, συνθηματα, υφυπουργός εργασίας, βηματα, ελληνικα, εννεα, γερμανο, χωρα, ιδιαιτερα, καρδια, μπροστα, οργη, θελω να
Τυχαία Θέματα