Ο Γ.Στουρνάρας ενημερώνει τους αρχηγούς

Εκστρατεία ενημέρωσης για τις αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup για την Κύπρο, ξεκινάει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας.

Με εντολή πρωθυπουργού, ο υπουργός Οικονομικών θα ενημερώσει αρχικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια, στις 14.00. Στη συνέχεια θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα
στις 15.00 και στις 15:45 με την Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, κυρία Αλέκα Παπαρήγα, στα γραφεία τους στη Βουλή. Με τους επικεφαλής των κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ), ο κ. Στουρνάρας ούτως ή άλλως έχει συνεχείς τηλεφωνικές επαφές για να τους ενημερώνει σχετικά με τις αποφάσεις του Eurogroup.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στην στάση της Ελλάδας αναφορικά με τις αποφάσεις για την Κύπρο, οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να δώσει εντολή στον κ. Στουρνάρα για τις σημερινές συναντήσεις. Οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να ολοκληρωθεί επιτυχώς ο έλεγχος της τρόικας. Και το τελευταίο που θέλει η κυβέρνηση είναι να δημιουργηθεί αναταραχή στο εσωτερικό εξαιτίας των εξελίξεων στην Κύπρο.

Δεδομένου ότι από εδώ και πέρα τόσο η Ελλάδα, όσο και οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης θα βρίσκονται υπό την διαρκή απειλή της εφαρμογής ενός αντίστοιχου «κουρέματος» στις τραπεζικές καταθέσεις, ο κ. Στουρνάρας καλείται να επικοινωνήσει στην αντιπολίτευση το παρασκήνιο και τον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι αποφάσεις για την Κύπρο. Μάλιστα, ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να εξηγήσει στον κ. Τσίπρα το ότι η Ελλάδα συνέβαλε στη διάσωση της Κύπρου καθώς για την αγορά των εν Ελλάδι κυπριακών τραπεζικών υποκαταστημάτων θα επιβαρυνθεί αρχικώς το χρέος κατά 950 εκατ. Ευρώ και μετέπειτα το ποσό αυτό θα καλυφθεί βάσει των αποφάσεων που έχει ήδη λάβει το Eurogroup.

Πάντως, μία νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, είτε τώρα που θα πρέπει να προσδιοριστεί ο αριθμός των υποχρεωτικών αποχωρήσεων έως το τέλος του 2014, είτε αργότερα στους επόμενους ελέγχους, θα είχε ως άμεσο αντίκτυπο την φυγή καταθέσεων από το τραπεζικό σύστημα. Για αυτό και η κυβέρνηση θέλει σε πρώτη φάση να μετριάσει κατά το δυνατόν τις αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, αλλά και να εξηγήσει το τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής για να μη φθάσει και η Ελλάδα στην κατάσταση της Κύπρου, όπου η απειλή της χρεοκοπίας θα είναι και πάλι στο τραπέζι.
Keywords
Τυχαία Θέματα