Σκηνικό "τεταρταίου πυρετού"

Υπόμνημα με το οποίο ζητά να καταθέσει πρώτα εκείνος και οι μάρτυρες που προτείνει και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι εισαγγελικές αρχές για την τύχη της προκαταρκτικής έρευνας του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη σχετικά με το έλλειμμα του 2009 κατέθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) Ανδρέας Γεωργίου στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Παράλληλα, απορρίπτει τις καταγγελίες περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος, επισημαίνοντας πως ο υπολογισμός των στοιχείων που αφορούν το έλλειμμα του 2009 είναι ελεγμένος από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και σε πλήρη
συμφωνία με τους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου.
Το φάκελο της υπόθεσης των καταγγελιών για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος έστειλε ο οικονομικός εισαγγελέας Γρηγόρης Πεπόνης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή, ζητώντας να διαβιβαστεί στη Βουλή ώστε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ευθυνών του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του τέως υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Τώρα, ο κ. Παντελής καλείται να αποφασίσει εάν θα τον διαβιβάσει ή όχι στο Κοινοβούλιο.

Ο κ. Γεωργίου περίμενε να τον καλέσει ο κ. Πεπόνης να καταθέσει ως ύποπτος, καθώς είχε λάβει σχετική προθεσμία και είχε ακολουθήσει σχετική συνεννόηση με τους δικηγόρους του. Όμως, αντί για αυτό ο οικονομικός εισαγγελέας διαβίβασε την υπόθεση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποσταλεί στη Βουλή.

Ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ έχει εξαρχής απορρίψει ως εντελώς αβάσιμες τις κατηγορίες που δέχεται από μέλη του Δ.Σ. της Αρχής περί ηθελημένου «φουσκώματος» του ελλείμματος του 2009.

Στο υπόμνημά του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σημειώνει ακόμη πως «όταν η αρμόδια κατά το ενωσιακό δίκαιο Αρχή (η Eurostatέχει αποφανθεί για την ορθότητα του υπολογισμού του ελλείμματος, η προκαταρκτική εξέταση είναι δύσκολο να την παρακάμπτει χωρίς τουλάχιστον εξιδιασμένη αιτιολογία». Ακόμη, αναφέρει ότι από 17.12.2011 έχει καταθέσει στην Εισαγγελία 74 φακέλους, της τάξεως των 500 σελίδων ο καθένας. Οι φάκελοι αυτοί περιέχουν όλο το υλικό βάσει του οποίου υπολογίστηκε από την ΕΛΣΤΑΤ και επαληθεύθηκε από την Eurostat το έλλειμμα του 2009.

Συνεχίζονται οι πολιτικές αναταράξεις

Το αίτημα του οικονομικού εισαγγελέα Γρ. Πεπονή να διαβιβαστεί στη Βουλή η δικογραφία για την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων για τα στοιχεία του ελλείμματος του 2009 εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικές αναταράξεις.

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Ανδρέα Λοβέρδου για την ενέργεια αυτήν του οικονομικού εισαγγελέα. «Όποιος επιχειρήσει να πειράξει τον κ. Παπανδρέου, θα μετατρέψει τη χώρα, σε μια χώρα όπου θα υπάρξει μακελειό», παρατήρησε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Mega και στο ίδιο ύφος πρόσθεσε: «Όποιος επιχειρήσει πολιτικά να τον προσβάλει με διάφορα θέματα που αφορούν την πολιτική του, τις επιλογές του, τα ποινικά, η χώρα θα αλλάξει πορεία. Από εκεί που πηγαίνει στο ν
Keywords
Τυχαία Θέματα