Σκάνδαλα και ριψοκίνδυνες συμπεριφορές: η συνταγή για την πτώση

Το σεξ και η εξουσία είναι παλιοί "γνώριμοι". Η ιστορία βρίθει σκανδάλων με ισχυρούς άνδρες που καταστράφηκαν από τον συνδυασμό αυτόν. Ωστόσο, εκτιμά το Ρόιτερς, ένα είναι σίγουρο. Αν ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος-Καν, κριθεί ένοχος για απόπειρα βιασμού μίας καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης, θα "εγκανιάσει" μία δική του κατηγορία.

Λίγοι έχουν κατηγορηθεί για ένα τέτοιο βίαιο έγκλημα όπως ο Στρος-Καν, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ο Στρος-Καν, που προσέβλεπε στην γαλλική προεδρία, κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση σε βαθμό κακουργήματος, απόπειρα βιασμού και παράνομη κράτηση μετά την καταγγελία καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης.

"Η πολιτική, η εξουσία και η σεξουαλική παρενόχληση σαφώς συνδέονται επί μακρόν," εξηγεί η Μισέλ Σουέρς, βοηθός καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

"Η κατηγορία τώρα είναι απόπειρα βιασμού σε βαθμό κακουργήματος και θεωρώ ότι έχει άλλη βαρύτητα, " σχολιάζει η ίδια.

Υπάρχει πληθώρα πανίσχυρων ηγετών, εκπεσόντων εξαιτίας εξωσυζυγικών σχέσεων, σχέσεων με πόρνες ή σεξουαλική παρενόχληση.

Τα σεξουαλικά σκάνδαλα έχουν αποδυναμώσει κυβερνήσεις κι έχουν καταστρέψει πολιτικές καριέρες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, όχι μόνο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και στο μακρινό παρελθόν.

Από τα διασημότερα, είναι το σκάνδαλο Προφιούμο το 1963 κατά το οποίο ο βρετανός υπουργός Άμυνας υποχρεώθηκε να παραιτηθεί επειδή είχε σχέση με ένα κολ γκερλ, το οποίο συνδεόταν και με έναν ρώσο κατάσκοπο.

Η υπόθεση Στρος-Καν εγείρει ορισμένα από τα ίδια ερωτήματα που προκύπτουν σε κάθε σκάνδαλο, στο οποίο εμπλέκονται η πολιτική και το σεξ.

Ο κατηγορούμενος εκμεταλλεύτηκε την εξουσία που διαθέτει για να υιοθετήσει μία παρακινδυνευμένη συμπεριφορά και μήπως η εξουσία τον έκανε να νιώθει αήττητος και υπεράνω του νόμου;

Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ο πρώην κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Έλιοτ Σπίτσερ και ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2012 Νιουτ Γκίνγκριτς είναι μόνο μερικοί από τους ισχυρούς άνδρες που ήγειραν με τις πράξεις τους ανάλογα ερωτήματα παρότι κανένας από αυτούς δεν αντιμετώπισε κατηγορία σε βαθμό κακουργήματος.

"Η εξουσία είναι αφροδισιακό, όπως είναι γνωστό, και γνωρίζουμε επίσης ότι η εξουσία υπό μία έννοια θεωρείται συχνά εξουσία υπό άλλη έννοια, "εξηγεί ο Τζέιμς Ουόλστον, καθηγητής ιταλικής πολιτικής στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ρώμης.

"Επομένως κάποιος που ηγείται του ΔΝΤ μπορεί να θεωρεί ότι θα γλιτώσει ό,τι κι αν κάνει. Σίγουρα ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να σκέπτεται με αυτό τον τρόπο."

Ο 74χρονος Μπερλουσκόνι, επιβλητική προσωπικότητα της ιταλικής κεντροδεξιάς, αντιμετωπίζει τέσσερις παράλληλες δίκες για διαφθορά, φοροδιαφυγή, αλλά και σεξουαλική συνεύρεση με ανήλικη πόρνη και στη συνέχεια κατάχρηση εξουσίας για τη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα