Σειρήνες ήχησαν ξανά στη Βαγδάτη

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά σήμερα το πρωί στη Βαγδάτη, για πρώτη φορά από το 2003, αλλά όχι για πολεμικούς σκοπούς παρά για τη δοκιμή του νέου συστήματος προειδοποίησης του πληθυσμού σε περίπτωση νέου πολέμου, φυσικής καταστροφής, ή κάποιας μεγάλης πυρκαγιάς.

Συνολικά 126 ηχητικά συστήματα τέθηκαν σε λειτουργία για ένα λεπτό, από τις 11:00, τοπική και ώρα Ελλάδος, στην πρωτεύουσα, σκορπώντας στους αιθέρες έναν τόνο που περισσότερο προσομοιάζει σε συναγερμό πυρκαγιάς, παρά σε αντιαεροπορική σειρήνα. Εκατοντάδες άλλα παρόμοια συστήματα πρόκειται να εγκατασταθούν
σύντομα σε όλη τη χώρα.

«Το σύστημα έχει τέσσερις διαφορετικούς τόνους για να προειδοποιεί ανάλογα τον πληθυσμό σε περιπτώσεις φυσικής καταστροφής, πυρκαγιάς, μόλυνσης, ή πολέμου», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Λατίφ Καρίμ Μιζχίρ, επικεφαλής της πολιτικής άμυνας στη Βαγδάτη, υπηρεσίας που υπόκειται στο υπουργείο Εσωτερικών. Μία πέμπτη τονική συχνότητα προειδοποιεί αντίστοιχα για τη λήξη του συναγερμού.

«Το σύστημα πρόκειται να μας συνδέσει και με άλλα κέντρα πολιτικής προστασίας στο Ιράκ και να μας επιτρέπει να ειδοποιούμε τον πληθυσμό», τόνισε.

Συνολικά 300 ηχητικά μηχανήματα πρόκειται να εγκατασταθούν σε ολόκληρο το Ιράκ, τα 126 εξ αυτών στη Βαγδάτη, ενώ άλλα 700 έχει σχεδιασθεί να τοποθετηθούν εντός των προσεχών ετών.

Υπό το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν, το οποίο ανατράπηκε το 2003 έπειτα από την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων, το Ιράκ διέθετε διαφορετικό σύστημα προειδοποίησης, το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί σε διάφορες κρίσιμες περιστάσεις, κατά τον πόλεμο με το Ιράν (1980-88), τον πρώτο Πόλεμο στον Κόλπο το 1991 και τέλος κατά την εισβολή του 2003.
Keywords
Τυχαία Θέματα