Συγγνώμη, αλλά εμείς στο πηγάδι κατουρήσαμε;

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Ξέρετε τι συμβαίνει στην Πορτογαλία τις τελευταίες δύο εβδομάδες; Όχι, πού να το μάθετε, μέσα στον ορυμαγδό της σκόπιμης ή οφειλόμενης σε απανωτές ανοησίες προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.

Πού να το μάθουμε όταν δυο εβδομάδες τώρα, μεταξύ Πάσχα, Πρωτομαγιάς, Ατρόμητου και ΑΕΚ – με ολίγες προσαγωγές από περσινά ξινά σταφύλια – ασχολούμεθα με το τι είπε ο κ. Πάγκαλος κατά την επίσκεψή του στη Πόλη, με το αν ήταν καλή ή κακή η
απογραφή και.......
με το τι είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος στη Βουλή για τα μονόπαντα υποβρύχια;

Στη διάρκεια, λοιπόν, της (ορθόδοξης) Μεγάλης Εβδομάδας, όταν εμείς μεταξύ Επιταφίου και μαγειρίτσας και καυγάδων περί Χουριέτ και περί απογραφής, βλέπαμε τα spread να ανεβαίνουν στον Θεό και αναρωτιόμασταν «τι έχουν τα έρμα και ψοφάνε;», η Πορτογαλία ενημερωνόταν για τους όρους και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα λάβει το δάνειο από την τρόικα.

Σιγά τα λάχανα, θα πείτε. Εμείς αυτά τα παίζουμε στα δάχτυλα από τον περσινό Μάιο. Αμ δε!

Όταν λέω πως η Πορτογαλία ενημερωνόταν, εννοώ πως η Πορτογαλία ενημερωνόταν. Όχι ο εκεί Παπακωνσταντίνου, όχι ο (εκεί) υπηρεσιακός πρωθυπουργός. Οι πάντες! Δυο εβδομάδες τώρα, η τρόικα, έχει συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα, τα συνδικάτα, τους διευθυντές των μεγάλων επιχειρήσεων, τους εκπροσώπους των βιομηχάνων, των βιοτεχνών, των μικρομεσαίων, των αγροτών, με οικονομολόγους, ακόμη και με… κοινωνιολόγους!

Όχι, δεν πήγε εκεί κάποιο πιο «καλόβολο» κλιμάκιο της Τρόικας. Ο γνωστός μας Τόμσεν περπάτησε στους δρόμους της Λισαβόνας. Και όμως. Συζήτησαν – συζητούν ακόμη – με όλους. Δεν τους ξεπέταξαν: Τόσο το δάνειο, αυτά θα κάνετε, αν δεν σας αρέσει πιείτε ξύδι.

Αφού πέρασαν μια εβδομάδα ξετινάζοντας τα δημοσιονομικά της χώρας – κάνοντας δηλαδή… απογραφή για να δουν πού βρίσκονται τα πράγματα – είδαν τους αρχηγούς όλων των κομμάτων (αυτό έγινε και εδώ, με όσους δέχθηκαν να συναντηθούν μαζί τους, διότι ως γνωστόν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δεν καταδέχθηκαν να πάνε και να τους εξηγήσουν, προσπαθώντας να αμβλύνουν τις απαιτήσεις τους). Όπως δεν καταδέχτηκαν να πάνε και οι συνδικαλιστές μας, επιτρέποντας στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνει μόνο του (και όπως η τρόικα ήθελε) τις διαπραγματεύσεις.

Και παρά το γεγονός ότι ένα πέπλο μυστικότητας κάλυψε αυτές τις συζητήσεις στην Πορτογαλία, καθώς δεν έγιναν παρά τυπικές ανακοινώσεις, οι συναντήσεις έγιναν, προκειμένου να λάβουν οι δανειστές όλα τα στοιχεία για τις ιδιαιτερότητες της χώρας, ακούγοντας όλες τις πλευρές. Και όχι μόνο την πλευρά αυτών που μόνη τους πρεμούρα είναι το δάνειο.

Υπάρχουν και φωτογραφικά πειστήρια από τις συναντήσεις:

Οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πορτογάλων Βιομηχάνων Αντόνιο Σαράιβα, μετά την συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών (20 Απριλίου) – δυο μόλις μέρες μετά την επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας με τον
Keywords
Τυχαία Θέματα