Σε διπλή εποπτεία μπαίνει η Ισπανία

Σε διπλή εποπτεία μπαίνει η Ισπανία μετά την ανακοίνωση του προγράμματος διάσωσης των τραπεζών της μετά τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε. και της Γερμανίας, που έρχονται σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ισπανού πρωθυπουργού, Μαριάνο Ραχόι, ότι το δάνειο δεν συνοδεύεται από όρους αντίστοιχους με αυτούς των προγραμμάτων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.

Ηδη, η Ισπανία βρίσκεται υπό
την αυστηρή επιτήρηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά της και τώρα θα τεθεί και υπό την επιτήρηση της τρόικας για τις τράπεζές της.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για τον Ανταγωνισμό, Χοακίν Αλμούνια, και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσαν χθες ότι, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις, η τρόικα ΔΝΤΚομισιόν και ΕΚΤ) θα εποπτεύουν τη χορήγηση της οικονομικής βοήθειας. «Φυσικά και θα υπάρξουν όροι. Οποιος δίδει χρήματα, ποτέ δεν τα δίνει δωρεάν».

H Ισπανία δεν θα χρειαστεί να ανταποκριθεί σε επιπλέον δημοσιονομικούς στόχους ή να εφαρμόσει νέες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας προς τις τράπεζές της, δήλωσε χθες ο επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν. «Οι όροι θα περιοριστούν μόνο στο χρηματοπιστωτικό και τραπεζικό κλάδο», είπε ο κ. Ρεν, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το μόνιμο μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης.

Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, διευκρίνισε ότι η Κομισιόν θα συνεργαστεί με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι θα «είναι ένα κουαρτέτο, όχι τρόικα».

Από την πλευρά του, ο κ. Σόιμπλε ανέφερε μεν ότι το ισπανικό κράτος λαμβάνει τα δάνεια και θα είναι υπεύθυνο γι' αυτά, όμως θα υπάρχει εποπτεία της τρόικας, ώστε να διασφαλιστεί ότι το πρόγραμμα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών τηρείται.

Αναφορικά με το ρόλο του ΔΝΤ στη στήριξη της Ισπανίας, ο κ. Αλταφάζ προσέθεσε ότι, σύμφωνα με τη δήλωση του Eurogroup, θα είναι εποπτικός, προσθέτοντας ότι όλες οι χώρες ήθελαν τη συμμετοχή του, παρότι δεν συμμετέχει στη χρηματοδότηση (το ΔΝΤ χρηματοδοτεί μόνο ολοκληρωμένα προγράμματα) λόγω της τεχνογνωσίας που διαθέτει. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η Κομισιόν θα είναι εκείνη που θα αξιολογεί σε συνεργασία με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή, ενώ η Κομισιόν θα καθορίσει και τους όρους που θα προτείνει στο Εurogroup για τη στήριξη της Ισπανίας.

Αναφορικά με την απόφαση να ενταχθεί η Ισπανία σε «λάιτ» διαδικασία χωρίς πρόσθετα μέτρα, υπογράμμισε ότι χώρες που δεν βρίσκονται σε μνημόνιο αλλά σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, δικαιούνται στήριξη υπό την Ευρωζώνη, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στο πλαίσιο της διαδικασίας και ακολουθούν τις συστάσεις του Συμβουλίου. Με άλλα λόγια, εάν η Ισπανία δεν πετύχει τους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τότε θα μπορούσε να διακο
Keywords
Τυχαία Θέματα