Πως θα (δια)σωθεί το κοινωνικό κράτος;

Τις προγραμματικές θέσεις τους για την αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης και τη διάσωση του κοινωνικού κράτους εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης καταθέτουν στη «Ναυτεμπορική» τρία κορυφαία στελέχη και υποψήφιοι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας και γραμματέας Προγράμματος της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,
Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σκανδαλίδης, αναπτύσσουν εναλλακτικές αλλά και συγκλίνουσες προσεγγίσεις για το νόμο-πλαίσιο, την αξιολόγηση και τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ, τα μη κρατικά πανεπιστήμια, το μέλλον του κοινωνικού κράτους και τη στήριξη των βεβαρημένων δανειοληπτών την επαύριον των κρίσιμων εκλογών της 17ης Ιουνίου.

Χρηματοδότηση των πανεπιστημίων

Η χρηματοδότηση των ΑΕΙ θα πρέπει να συνδέεται με την αξιολόγησή τους;

Ευριπίδης Στυλιανίδης: Τα ελληνικά ΑΕΙ υπήρξαν από τα καλύτερα χρηματοδοτούμενα από το κράτος στην Ευρωζώνη.

Οι τελικοί τους τζίροι, όμως, τα κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις στην Ε.Ε., διότι το 85% των πόρων τους ήταν δημόσιοι, όταν το 65% των πόρων των ξένων πανεπιστημίων ήταν από την αγορά. Πιστεύω στην κρατική αξιολόγηση.

Περισσότερο όμως πιστεύω στην αξιολόγηση που κάνει η αγορά σε ένα ίδρυμα, τόσο για το εκπαιδευτικό όσο και για το ερευνητικό του έργο. Οταν πετύχουμε η αγορά να εμπιστεύεται την ποιότητα ενός Ιδρύματος, τότε οι πόροι γι' αυτό θα πολλαπλασιαστούν εντυπωσιακά. Οι απόφοιτοί του θα βρουν ευκολότερα δουλειά και η τεχνογνωσία του θα καλπάσει με ευρεσιτεχνίες και φρέσκια γνώση.

Δημήτρης Παπαδημούλης: Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ε.Ε., όσον αφορά στις δαπάνες του ΑΕΠ που κατευθύνονται στην εκπαίδευση και την έρευνα. Η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά σχεδόν 20%, από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, έχει κάνει την κατάσταση και στα ΑΕΙ ασφυκτική. Αξιολόγηση και διαφάνεια είναι αιτήματα που έχει θέσει ο χώρος της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς στο πανεπιστήμιο, εδώ και δεκαετίες.

Ομως τα νομοσχέδια, που ήρθαν τα τελευταία χρόνια από την κα Διαμαντοπούλου και την κα Γιαννάκου, παρ' όλο που είχαν αυτόν τον τίτλο, είχαν σκοπό όχι να ενισχύσουν την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά να την τιμωρήσουν. Πρώτη προτεραιότητα κάθε νόμου για την παιδεία θα πρέπει να είναι η αύξηση του δαπανούμενου ποσοστού ΑΕΠ για την Παιδεία και τα ΑΕΙ. Προφανώς και η αξιολόγηση αποτελεί εχέγγυο αναβάθμισης του επιπέδου σπουδών και θα πρέπει να αποτελεί κριτήριο ποιότητας.

Η όποια αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι όμως τιμωρητική, αλλά οφείλει να αποκαλύπτει στρεβλώσεις και να επιλύει προβλήματα.

Κώστας Σκανδαλίδης: Κατ' αρχήν, η αξιολόγηση των ΑΕΙ, του επιτελούμενου ακαδημαϊκού έργου και του προσωπικού τους, είναι αναγκαία προϋπόθεση του επιστημονικού κύρους και της αξιοπιστίας τους. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο, όπου μάλιστα δίνουν στη δημοσιότητα και λίστες κατάταξης των πανεπιστημίων με βάση την αξιολόγηση. Θ
Keywords
Τυχαία Θέματα