Σαρκοζί για επιτροπεία: «Παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό»

Κατηγορηματικός όσον αφορά τα περί επιτροπείας της Ελλάδας εμφανίστηκε ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν «παράλογο, μη δημοκρατικό και αναποτελεσματικό».
Επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις που προκάλεσε το θέμα, ο κ. Σαρκοζί
ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κηδεμονίας της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Γερμανίδα καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ.
Ερωτηθείς αν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν την Ελλάδα, δήλωσε ότι εναπόκειται σε αυτούς να αποφασίσουν, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση στο ελληνικό πρόβλημα, το οποίο, όπως χαρακτηριστικά είπε, δηλητηριάζει την όλη κατάσταση.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι συνεχίζονται «με ικανοποιητικό τρόπο». Ανέφερε επισης ότι στη διάρκεια της Συνόδου ο Έλληνας πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Συνολική συμφωνία για την Ελλάδα «έως το τέλος της εβδομάδας»

Την ανάγκη να υπάρξει συνολική συμφωνία για τη διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα περιλαμβάνει την απομείωση του χρέους και το νέο δανειακό πρόγραμμα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπογράμμισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κάλεσε παράλληλα τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να κάνουν «όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση» της συμφωνίας με τις τράπεζες «και την υιοθέτηση» του νέου προγράμματος για το οποίο έχουν δοθεί υποσχέσεις στη χώρα «έως το τέλος της εβδομάδας».

Συνάντηση Λ. Παπαδήμου με Ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου

Στο μεταξύ, συνάντηση με κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους έχουν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες ο Λ. Παπαδήμος και ο Ευ. Βενιζέλος.

Στη συνάντηση συμμετέχουν συγκεκριμένα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γέργκ Ασμουσεν.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, νωρίτερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, καθώς και με το Φινλανδό και τον Ολλανδό ομόλογό του.
Keywords
Τυχαία Θέματα