Ψηφίστηκαν και στην Ιταλία τα νέα μέτρα λιτότητας

Η ιταλική Γερουσία ενέκρινε τα μέτρα λιτότητας για τα οποία έχει δεσμευθεί η χώρα στην ΕΕ με στόχο τη μείωση του δημόσιου χρέους και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Εντός των ημερών αναμένεται και ο σχηματισμός μεταβατικής κυβέρνησης, θέτοντας τέλος στην εποχή Μπερλουσκόνι.
Η έγκριση των μέτρων από τη Γερουσία ανοίγει το δρόμο για την ψήφισή τους αύριο και από την κάτω βουλή, όπου αναμένεται επίσης να περάσουν χωρίς πρόβλημα.
Η έγκριση των μέτρων ακολούθησε εκκλήσεις των Ευρωπαίων εταίρων της Ιταλίας για την ανάληψη
επείγουσας δράσης για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε επικίνδυνα επίπεδα τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας, πυροδοτώντας φόβους για τη βιωσιμότητα του χρέους της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που έχασε την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία σε ψηφοφορία την περασμένη Τρίτη, έχει δεσμευτεί να παραιτηθεί αφού περάσουν τα μέτρα και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος της χώρας Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να δεχθεί την παραίτησή του Μπερλουσκόνι ακόμα και το βράδυ του Σαββάτου, ανοίγοντας το δρόμο για τη παροχή εντολής σχηματισμού νέας κυβέρνησης, πιθανόν στον πρώην Ευρωπαίο επίτροπο Μάριο Μόντι. Εξάλλου ο Μόντι διορίστηκε αυτή την εβδομάδα ισόβιος γερουσιαστής από το Ναπολιτάνο, κάτι που θεωρήθηκε ως ένδειξη ότι επίκειται ο διορισμός του στην πρωθυπουργία.

Ο Ναπολιτάνο έχει απευθύνει έκκληση στο κοινοβούλιο να περάσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πακέτο μέτρων, ώστε να δρομολογηθούν οι εξελίξεις και η νέα κυβέρνηση, που αναμένεται να αποτελείται κυρίως από τεχνοκράτες, να είναι έτοιμη το βράδυ της Κυριακής, πριν ανοίξουν οι αγορές τη Δευτέρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα