Προτείνει περιφερειακή οργάνωση ασφαλείας

Ο επικεφαλής του ιρακινού γενικού επιτελείου ένοπλων δυνάμεων πρότεινε, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ιρανό πρεσβευτή στη Βαγδάτη, να συσταθεί μία «περιφερειακή οργάνωση ασφάλειας» για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή, αναφέρει σε του ανακοινωθέν το ιρακινό υπουργείο Αμύνης.

Οι προτάσεις του στρατηγού Μπαμπακέρ Ζεμπαρί διατυπώνονται λίγους μήνες πριν την προβλεπόμενη ανάκληση 45.000 αμερικανών στρατιωτών από το έδαφος του Ιράκ έως τα τέλη του χρόνου. Πολλοί αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν μεταβεί στη Βαγδάτη τον τελευταίο μήνα, βολιδοσκοπώντας την ιρακινή κυβέρνηση εάν
επιθυμεί, ή όχι, να παραταθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη χώρα.

«Η περιοχή μας είναι ζωτικής σημασίας για την διεθνή οικονομία-οποιαδήποτε ένταση θα την εξέθετε σε μία ξένη επέμβαση, η οποία θα περιέπλεκε ακόμη περισσότερο την κατάσταση στην περιοχή, και αυτό είναι κάτι που δεν επιθυμούμε», τόνισε ο Ζεμπαρί κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρεσβευτή, τονίζεται στο ανακοινωθέν.

«Φιλοδοξία μας είναι να δημιουργηθεί μία περιφερειακή οργάνωση ασφαλείας για τη διατήρηση της ασφάλειας σε όλες τις χώρες και για να πραγματωθεί το όραμα της ασφάλειας και της σταθερότητας για τους λαούς τους», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

Από την ημέρα της κατάρρευσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν το 2003 το Ιράκ και το Ιράν, δύο χώρες των οποίων ο πληθυσμός είναι στην πλειονότητά του σιιτικός, έχουν ενισχύσει σημαντικά τις πολιτικές και οικονομικές τους σχέσεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα