Πρωταθλητής Ευρώπης στο Μπάσκετ με 78-70 επί της Μακάμπι

Το έκτο αστέρι του θα ράψει στη φανέλα του ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ 78-70 στον τελικό του φάιναλ-φορ της Βαρκελώνης και κατέκτησε το τρόπαιο της Euroleague, το έκτο της Ιστορίας του.
Σπουδαία εμφάνιση από τους περισσότερους παίκτες του Ομπράντοβιτς, ο οποίος έφτασε τα οκτώ προσωπικά του ευρωπαϊκά τρόπαια.
Ο «Βασιλιάς» του ελληνικού μπάσκετ έφτασε τους έξι τίτλους (1996, 2000, 2002, 2007, 2009, 2011) και κυνηγά τους οκτώ της Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το ματς έχοντας την ίδια πεντάδα με τον ημιτελικό (Διαμαντίδη, Καλάθη, Σάτο, Φώτση και Βουγιούκα, ενώ η Μακάμπι παρέταξε τους Πάργκο, Έιντσον, Πνίνι, Ελιάχου και Σχορτσανίτη.

Οι Πράσινοι ξεκίνησαν δυνατά και αποφασιστικά το ματς παίρνοντας προβάδισμα με 4-0. Στη συνέχεια η Μακάμπι ανέβηκε και έβρισκε απαντήσεις μόνο από τη γραμμή του τριπόντου, αφού τα ποσοστά της στα δίποντα ήταν τραγικά.

Ακριβώς το ανάποδο συνέβαινε με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε πολύ καλά ποσοστά στα δίποντα αλλά είχε σπάσει τα... στεφάνια έξω από τα 6.75μ.

Η οδηγία του Ομπράντοβιτς να περνάει η μπάλα στο καλάθι είχε αποτέλεσμα καθώς αποό νωρίς ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης φορτώθηκε με δύο φάουλ και κάθισε στον πάγκο. Οι Ισραηλινοί ωστόσο δεν επηρεάστηκαν τόσο καθώς πέρασαν μπροστά στο σκορ με 13-11.

Στη συνέχεια τα πικ-εν-ρολ των Πρασίνων έδωσαν λύσεις και οι παίκτες του Ομπράντοβιτς ολοκλήρωσαν το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 22-15.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο η Μακάμπι άρχισε το ζον πρες και την άμυνα ζώνης γεγονός που έφερε μπελάδες στους παίκτες του Παναθηναϊκού που συνέχισαν να αστοχούν από τη γραμμή του τριπόντου. Στον αντίποδα, η Μακάμπι με οδηγό τον Έιντσον μείωσε σε 29-27.

Η Μακάμπι έφτασε και σε απόσταση αναπνοής 31-30, αλλά ο Παναθηναϊκός «έκλεισε» το ημίχρονο με καλάθι του Σάτο και διαφορά τριών πόντων, 33-30.
Και στο δεύτερο ημίχρονο, η Μακάμπι συνέχισε να αμύνεται με ζώνη αφού είχε καταφέρει να περιορίσει τον Παναθηναϊκό και να μείνει κοντά στο σκορ. Μάλιστα, η ομάδα του Μπλατ τρέχοντας σερί 8-0, πέρασε μπροστά στο σκορ με 36-35, αλλά ο Παναθηναϊκός απάντησε άμεσα και προσπέρασε με 43-36

Μάλιστα, έστειλε τη διαφορά και για πρώτη φορά σε διψήφιο αριθμό (51-40) με τον Φώτση να καρφώνει εντυπωσιακά 1:30 πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου που τελείωσε με 54-43.

Με την έναρξη του τελευταίου δεκαλέπτου η Μακάμπι έδειξε να παίζει το τελευταίο χαρτί της και με σερί 4-0 μείωσε στους επτά πόντους τη διαφορά (54-47).

Η εμπειρία του Παναθηναϊκού όμως δεν επέτρεψε στους Ισραηλινούς να πλησιάσουν περισσότερο, και μάλιστα με δικό του σερι 7-0 έφτασε τη διαφορά στην μέγιστη τιμή της (61-47).

Η Μακάμπι σιγά - σιγά άρχισε να ψαλιδίζει τη διαφορά μειώνοντας σε 63-56, 3:30 πριν το τέλος, ωστόσο ο Παναθηναϊκός διαχειρίστηκε όπως έπρεπε τη διαφορά που είχε στα χέρια του και την κράτησε ως το τέλος.

Τα τελευταία λεπτά οι παίκτες της Μακάμπι προσπάθησαν να μειώσουν με γρή
Keywords