Προσωρινή κράτηση ενός υπηκόου της Ρουάντας

Το Εφετείο των Παρισίων επικύρωσε την προσωρινή κράτηση του Πασκάλ Σιμπικάνγκουα, 52 ετών, ενός υπηκόου Ρουάντας που κατηγορείται για γενοκτονία στη γαλλική νήσο Μαγιότ και μεταφέρθηκε σε μητροπολιτικό έδαφος το 2009, όπως ανακοινώθηκε από δικαστικές πηγές.

Οι κατηγορίες του είχαν απαγγελθεί τον Απρίλιο του 2009 στη Μαγιότ για τον θρυλούμενο ρόλο του στη γενοκτονία του 2004 στη Ρουάντα και ο πρώην λοχαγός του στρατού της Ρουάντας είχε μεταφερθεί τον Νοέμβριο του 2009 σε φυλακές των Παρισίων κατόπιν αιτήματος των δικαστικών αρχών της γαλλικής
πρωτεύουσας, οι οποίοι ανακίνησαν την υπόθεση.

Εξάλλου, όλες οι δικαστικές έρευνες --περίπου δέκα τον αριθμό-- που έχουν ως αντικείμενο εγκατεστημένους στη Γαλλία υπηκόους της Ρουάντα, για τον ρόλο που υποτίθεται πως διαδραμάτισαν στη γενοκτονία, έχουν συγκεντρωθεί στο Παρίσι.

Ο γεννημένος το 1959 Πασκάλ Σιμπικάνγκουα είχε συλληφθεί τον Οκτώβριο του 2008 στη Μαγιότ στα πλαίσια μίας υπόθεσης που αφορούσε εμπορία πλαστών εγγράφων και στη συνέχεια αναγνωρίσθηκε ως καταζητούμενος από την Ιντερπόλ για τον ρόλο που υποτίθεται πως είχε στη γενοκτονία.

Μία προκαταρκτική έρευνα είχε διαταχθεί στη Μαγιότ, προτού κατατεθεί στη συνέχεια σχετική αγωγή από τον Σύλλογο της Κοινωνίας των Πολιτών για τη Ρουάντα (CPCR).

Σύμφωνα με τον Αλέν Γκοτιέ, πρόεδρο του CPCR, ο Σιμπικάνγκουα είναι ένα «μεγάλο ψάρι» και «εργαζόταν στις υπηρεσίες του εγκληματολογικού της προεδρίας της Ρουάντας», ενώ «του προσάπτονται πολλές περιπτώσεις βασανισμού και ότι είχε αναπτύξει μεγίστη δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ στη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 800.000 άνθρωποι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία μέλη της μειονότητας των Τούτσι, όπως και μετριοπαθείς Χούτου.
Keywords
Τυχαία Θέματα