Πρέπει να γίνει επανάσταση «καθαρής» ενέργειας

«Δεν πρέπει να είμαστε αμέριμνοι. Ο χρόνος κυλάει». Με αυτή τη δραματική προειδοποίηση κλείνει τον πρόλογό του στην πρώτη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, για την πρόοδο που έχει συντελεστεί στον τομέα της «καθαρής» ενέργειας, ο διευθυντής της, Νομπούο Τανάκα.

Η συγκυρία δεν αφήνει περιθώρια για χρονοτριβή. Τρία χρόνια μετά την εκτίναξή τους σε ανήκουστα ύψη, οι τιμές στις διεθνείς αγορές πετρελαίου έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα. Μετά το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα, ορυκτά
καύσιμα, το κάρβουνο και το φυσικό αέριο, προβάλλουν ως οι πιο πρόσφοροι, προσωρινοί αντικαταστάτες της πυρηνικής ενέργειας. Ο χώρες του πλανήτη επιμένουν να φιλονικούν για το πώς θα αποφευχθεί μια άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη, μεγαλύτερη από 2 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2050.

«Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι στην πολιτική σταθερότητα και την οικονομική δραστηριότητα, που δημιουργούνται από την εξάρτηση του κόσμου από τα ορυκτά καύσιμα, είναι και πάλι τόσο εμφανείς όσο εμφανής είναι και η μακροπρόθεσμη απειλή στην περιβαλλοντική βιωσιμότητα που συνιστά αυτή η εξάρτηση», τονίζει ο Νομπούο Τανάκα.

Και απευθύνει πρόσκληση: «για να σπάσουμε αυτή την εξάρτηση, ο κόσμος χρειάζεται μια επανάσταση "καθαρής" ενέργειας».

Είναι, στην πραγματικότητα, εφικτή μια τέτοια επανάσταση; Μπορούν οι κοινωνίες να κινητοποιήσουν, έγκαιρα, τα τεράστια κεφάλαια που χρειάζεται; Σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να απαντήσει η έκθεση Clean Energy Progress Report, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας στη συνάντηση υπουργών για την «Καθαρή» Ενέργεια, στο Άμπου Ντάμπι. Τον θεσμό εγκαινίασε το 2010, ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Στίβεν Τσου και στην τελευταία συνάντηση συμμετείχαν υπουργοί από χώρες στις οποίες αντιστοιχεί πάνω από το 80% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα, το ύψος των οποίων φτάνει, ούτε λίγο ούτε πολύ, τα 312 δισεκατομμύρια δολάρια, πρέπει να αναπροσανατολιστούν στην κατεύθυνση να διασφαλιστεί η ανάπτυξη της ανανεώσιμης «καθαρής» ενέργειας και να περιοριστεί η εξάρτηση του κόσμου από τα καύσιμα έντασης άνθρακα, δηλαδή τα ορυκτά καύσιμα, υποστηρίζει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Η ανάκη είναι επιτακτική. Μπορεί η ανανεώσιμη ενέργεια να αναπτύχθηκε με ρυθμούς 30 έως 40% τα τελευταία χρόνια, αλλά, όπως διαπιστώνεται στην Clean Energy Report, το 47% της αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης για ηλεκτρισμό, την τελευταία δεκαετία, αντιστοιχεί στο κάρβουνο! Στις ανανεώσιμες αντιστοιχεί μόλις το 6,5% και το 2009, τα ορυκτά καύσιμα επιδοτήθηκαν με 312 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια με μόλις 57 δισεκατομμύρια δολάρια!

«Ένας αριθμός χωρών έχει δείξει ότι είναι δυνατή η επίτευξη ταχείας μετάβασης, σε πιο καθαρές τεχνολογίες ενέργειας. Παρά τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες ορισμένων χωρών, ο κόσμος έρχεται όλο και πιο κοντά στο να μην επιτύχει τους στόχους που, όπως πιστεύουμε, θα εξασφαλίσουν τον περιορισμό
Keywords
Τυχαία Θέματα