Αυξήσεις στις συντάξεις στην Αυστραλία

Αύξηση της σύνταξης γήρατος μελετά η κυβέρνηση Γκίλαρντ, για την αποζημίωση των συνταξιούχων έναντι του κόστους ζωής που αναμένεται να προκαλέσει η επιβολή του φόρου ρύπανσης (carbon tax). Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κυβερνητική επιτροπή οικονομικών μελετά δύο τρόπους αποζημίωσης των συνταξιούχων, ο ένας τρόπος είναι η ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων στο φόρο ρύπανσης ή την αύξηση της σύνταξης γήρατος ως ποσοστό του βασικού μισθού.

Ο θησαυροφύλακας Γουέϊν Σουάν, και η υπουργός Οικονομικών Πένι Γουόνγκ, μάλλον στηρίζουν την ετήσια αναπροσαρμογή των συντάξεων στις αυξήσεις
του φόρου ρύπανσης, αντί της αναπροσαρμογής της σύνταξης στους μισθούς των εργαζομένων.

Η σύνταξη γήρατος που πληρώνει το αυστραλιανό κράτος αντιπροσωπεύει το 28% του βασικού μισθού. Οι οικονομικοί υπουργοί της κυβέρνησης φοβούνται, ότι η αύξηση της σύνταξης γήρατος κάθε φορά που αυξάνονται οι μισθοί θα επιβαρύνει δυσανάλογα τον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού το οικονομικό έτος 2013-2014 με αυστηρή δημοσιονομική πολιτική και γι' αυτό αποφεύγει μέτρα και υποσχέσεις που θα ανατρέψουν τα σχέδιά της.

Η αύξηση της σύνταξης γήρατος κατ' αναλογία με την αύξηση του φόρου ρύπανσης θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να αποζημιώνει τους ηλικιωμένους για την άνοδο του κόστους ζωής με εφάπαξ πληρωμή βοηθήματος κάθε χρόνο ή να πληρώνει την αποζημίωση τμηματικά κάθε δεκαπενθήμερο.
Keywords
Τυχαία Θέματα