"Πολλοί νεκροί" στις μετεκλογικές ταραχές

Οι μετεκλογικές ταραχές σε διάφορες περιοχές στο βορρά της Νιγηρίας προκάλεσαν "πολυάριθμους θανάτους" στην διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου στη Νιγηρία, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

"Η κατάσταση είναι σχετικά ήρεμη τώρα αλλά βίαιες διαδηλώσεις
έλαβαν χώρα στην διάρκεια της νύχτας ειδικά στις (πολιτείες) Καντούνα, Κατσίνα και Ζαμφάρα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ουμάρ Άμπντουλ Μαϊρίγκα, συντονιστής του Ερυθρού Σταυρού.

Οι ταραχές ξέσπασαν την Κυριακή το απόγευμα στο βορρά, όπου πλειοψηφούν οι μουσουλμάνοι, μετά την ανακοίνωση από την εκλογική επιτροπή της νίκης του (χριστιανού από το νότο) Γκούντλακ Τζόναθαν στις προεδρικές εκλογές με 57%. Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό 15.000 και πλέον ανθρώπων, ανέφερε ο ΕΣ.

Τα επεισόδια βίας έχουν προκαλέσει "πολυάριθμους θανάτους" είχε δηλώσει την Δευτέρα και αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας χωρίς να δώσει πιο συγκεκριμένα στοιχεία.

Ο Τζόναθαν έκανε έκκληση χθες για "ενότητα" μετά τα αιματηρά επεισόδια στα οποία εκκλησίες, σπίτια και καταστήματα πυρπολήθηκαν κι εκατοντάδες άνθρωποι --έως και 300-- τραυματίστηκαν μετά το ξέσπασμα οργής των υποστηρικτών του αντιπάλου του Μουχαμαντού Μπουχάρι, που φέρεται να συγκέντρωσε 31%.

"Κανενός η πολιτική φιλοδοξία δεν αξίζει (να χυθεί) το αίμα οποιουδήποτε νιγηριανού", δήλωσε ο 53χρονος Τζόναθαν.

Ο Μαϊρίγκα είπε ότι στην πολιτεία Καντούνα "σοροί ήταν αφημένες στους δρόμους". Οι αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας σε πέντε πολιτείες. Διαδηλωτές πυρπόλησαν την κατοικία του αντιπροέδρου Ναμάντι Σάμπο στην πόλη Ζαρία. Η σορός ενός μικρού αγοριού που χτυπήθηκε κατάστηθα από αδέσποτη σφαίρα μεταφέρθηκε σε αστυνομικό τμήμα.

Ο Μπουχάρι --πρώην επικεφαλής στρατιωτικής χούντας την περίοδο 1984-85-- καταδίκασε τα επεισόδια και ειδικά "τις επιθέσεις εναντίον εκκλησιών και χριστιανών", μιλώντας στην υπηρεσία του BBC στη γλώσσα χάουσα.

"Καλώ το λαό να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να σεβαστεί το νόμο", πρόσθεσε.
Keywords
Τυχαία Θέματα