Ποινική δίωξη για τις συμβάσεις Intralot - ΟΠΑΠ

Το αδίκημα της απιστίας από κοινού και κατ’ εξακολούθησιν, καθώς και της ηθικής αυτουργίας, σε βαθμό κακουργήματος, αντιμετωπίζουν ο πρόεδρος της Intracom Σωκράτης Κόκκαλης και ακόμη τέσσερα πρόσωπα–κλειδιά στην υπόθεση των συμβάσεων ΟΠΑΠ και Intralot της περιόδου 2005 - 2007, οι οποίες εκτιμώνται ζημιογόνες για το Δημόσιο. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας
Πρωτοδικών κ. Ελένη Ράικου άσκησε χθες ποινική δίωξη εις βάρος του κ. Κόκκαλη και των άλλων τεσσάρων στελεχών του ΟΠΑΠ και της Intralot, για την προμήθεια πληροφορικού συστήματος της δεύτερης στον οργανισμό αξίας, σύμφωνα με τη σύμβαση, 96 εκατ. ευρώ, ποσό που φέρεται να έφθασε τελικά τα 300 εκατ. ευρώ.

Tο αδίκημα της απιστίας βαρύνει τα στελέχη του ΟΠΑΠ και της ηθικής αυτουργίας στην απιστία τούς υπευθύνους της Intralot. H δίωξη ασκήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε από το τμήμα Οικονομικού Εγκλήματος της Εισαγγελίας, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, ενώ η δικογραφία περνάει στα χέρια πλέον τακτικού ανακριτή για να διερευνηθεί περαιτέρω. Για ένα πρόσωπο η δικογραφία διαχωρίστηκε και η έρευνα συνεχίζεται στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης, ενώ για δύο μέλη της επιτροπής αξιολόγησης η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο.

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να έχουν σχέση με την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού 18μηνης διάρκειας, για την προμήθεια του συστήματος. Ο επίμαχος διαγωνισμός κατέστη άγονος, μετά την παραίτηση των δύο μελών της επιτροπής, γεγονός που οδήγησε στην απευθείας ανάθεση του έργου στην Intralot. Στις αρχές του μήνα, το Οικονομικό Τμήμα της Εισαγγελίας είχε καλέσει σε ανωμοτί καταθέσεις συνολικά οκτώ άτομα που κατέθεσαν γραπτές εξηγήσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Intralot, «η άσκηση της ποινικής δίωξης είναι αποτέλεσμα μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε τον Σεπτέμβριο του 2010 η εταιρεία GLORY TECHNOLOGY LIMITED, με έδρα την Κύπρο, στο πλαίσιο αντιδικίας με την ΟΠΑΠ Α.Ε.», και συνεχίζει λέγοντας ότι «η άσκηση ποινικής δίωξης δεν συνιστά απόδειξη ύπαρξης ενοχής για τα πρόσωπα στα οποία αφορά» και ότι «μέσα από τη διαδικασία της ποινικής έρευνας θα αποδειχθεί ότι το αποτέλεσμα της σύμβασης ήταν επωφελές και δεν υφίσταται ζημία της ΟΠΑΠ Α.Ε.».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα