Συνεργασία αριστερών κομμάτων στα Βαλκάνια

Μνημόνιο συνεργασίας για την οικοδόμηση "ειρηνικών, κοινωνικών, δημοκρατικών και οικολογικών Βαλκανίων" ενέκριναν οι συμμετέχοντες στην ιδρυτική συνάντηση του Βαλκανικού Δικτύου του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που διεξήχθη πρόσφατα στη Σόφια υπό την αιγίδα του κόμματος "Βουλγαρική Αριστερά", με τη συμμετοχή και του ΣΥΝ.

Από το βήμα της συνάντησης, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Πάνος Τριγάζης, αφού
επισήμανε ότι "η Βαλκανική χερσόνησος εξακολουθεί να αποτελεί περιοχή υψηλού κινδύνου" και ότι "ο αγώνας για την ειρήνη στην περιοχή παραμένει πρώτη προτεραιότητα για τις αριστερές δυνάμεις της Ευρώπης", υπογράμμισε: "Πολλές πληγές των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας, που κορυφώθηκαν το 1999, με τον πόλεμο του ΝΑΤΟ, παραμένουν ανοιχτές, με πρώτο το πρόβλημα του Κοσόβου. Προβλήματα στις διμερείς σχέσεις σειράς χωρών αξιοποιούνται από εξωβαλκανικές δυνάμεις για την προώθηση πολιτικών του 'διαίρει και βασίλευε', αλλά τροφοδοτούν και τους εθνικισμούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η στρατιωτικοποίηση της περιοχής μέσω της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και της εγκατάστασης νέων στρατιωτικών βάσεων".

Ο κ. Τριγάζης σημείωσε πως "η ειρήνη απαιτεί τον αφοπλισμό, που σημαίνει να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και να διαλυθεί, να καταργηθούν οι ξένες βάσεις, να ανακηρυχθεί η περιοχή σε αποπυρηνικοποιημένη ζώνη".

Κατά τον ίδιο, η τραγωδία της Φουκουσίμα δυναμώνει τη θέση ότι η μόνη ασφάλεια από τα πυρηνικά όπλα και εργοστάσια είναι η κατάργησή τους.

"Η Διαβαλκανική Συνεργασία, που πάντοτε υποστήριζε η Αριστερά, δεν είναι ξεπερασμένη, όπως ισχυρίζονται μερικοί. Γίνεται πιο αναγκαία σήμερα λόγω της κρίσης, που επαναφέρει στο προσκήνιο τις περιφερειακές συνεργασίες. Ωστόσο, πρέπει να είναι σαφές ότι η δική μας αντίληψη για τη Διαβαλκανική Συνεργασία δεν είναι τα Βαλκάνια των μπίζνες και της ασύδοτης ελεύθερης αγοράς, αλλά της αλληλεγγύης. Δεν είναι η 'οικονομική διείσδυση', αλλά η συνανάπτυξη με κοινωνική και οικολογική προστασία. Στην κατεύθυνση αυτή προτείνουμε έναν Βαλκανικό Οικολογικό Χάρτη", τόνισε ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

Σε σχετική ανακοίνωση της "Βουλγαρικής Αριστεράς" για τη συνάντηση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η ίδια και ο ΣΥΝ "έγιναν πρωτομάστορες της ανάπτυξης του δικτύου του Ευρωπαϊκού Αριστερού Κόμματος στα Βαλκάνια".
Keywords
Τυχαία Θέματα