Ποιά οργάνωση;

«Εγινε ένα πρωτοφανές κτύπημα μέσα σε ένα εμπορικό κέντρο, κάτι που παραπέμπει σε παλαιότερες προκηρύξεις οργανώσεων όπως η "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς", της "Σέχτας" και άλλων, που στρέφονταν κατά του "σύγχρονου καταναλωτισμού", κατά των "εφησυχασμένων μικροαστών" κλπ. Επιπλέον υπήρχαν αναφορές για την απώλεια εσόδων από καταστηματάρχες, λόγω της λειτουργίας των εμπορικών κέντρων και των πολυεθνικών εμπορικών επιχειρήσεων.
Φοβόμαστε έναν κύκλο τέτοιων επιθέσεων που μπορεί να σκορπίσουν τον τρόμο. Δεν αποκλείουμε την περίπτωση η επίθεση να σχετίζεται με εκείνη των γραφείων της ΝΔ, όπου
οι δράστες σχεδίαζαν κάτι πιο εντυπωσιακό -ίσως με χρήση ρουκέτας ή ισχυρού εκρηκτικού μηχανισμού- χωρίς να εφαρμόσουν τα αρχικά σχέδιά τους. Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο αναβίωσης του αντάρτικου πόλης, όπου οι δράστες έχουν όπλα και εκρηκτικά και είναι βέβαιο ότι έχουν τουλάχιστον μια άγνωστη γιάφκα. Το εντυπωσιακό είναι ότι ίσως οι βομβιστές του εμπορικού κέντρου είχαν συνυπολογίσει ότι στις 11 η ώρα άρχιζαν στο εμπορικό κέντρο περιπολίες αστυνομικών για την πρόληψη μικροκλοπών».

Σε αυτή τη δήλωση προχώρησε ανώτατος αξιωματικός της ΕΛΑΣ για την έκρηξη βόμβας -στις 10.45 πμ - στον πρώτο όροφο του εμπορικού κέντρου Μall στο Μαρούσι. Εκείνη την ώρα υπήρχαν στο εμπορικό κέντρο περίπου 200 άτομα.

Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό κουτί, έξω από κατάστημα καλλυντικών και από την έκρηξη μικρής ισχύος τραυματίσθηκαν ελαφρά δύο υπάλληλοι εταιρείας security και έσπασαν τα τζάμια των τριών καταστημάτων στο ακριβώς απέναντι σημείο του διαδρόμου του εμπορικού κέντρου.

Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αναζητούν ήδη τα στοιχεία από τις κάμερες ασφαλείας, αφού εκτιμούν ότι οι δράστες δεν θα μπορούσαν να κινούνταν διαρκώς ως κουκουλοφόροι μέσα στο Μall. Όμως συσχετίζουν τις κινήσεις τους με εκείνες των δραστών στην απόπειρα εμπρηστικής επίθεσης κατά του Μετρό, πριν ένα χρόνο, όπου «κτύπησαν» μπροστά στις κάμερες του δικτύου.

Ερευνα γίνεται για να διευκρινισθεί ο τρόπος άφιξης ή διαφυγής των δραστών και αν έχουν χρησιμοποιήσει κλεμμένα οχήματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, στον ωρολογιακό μηχανισμό χρησιμοποιήθηκε εκρηκτικό μέσης ταχύτητας και διερευνάται αν πρόκειται για ANFO, αμμωνιοδυναμίτιδα ή ζελατοδυναμίτιδα.

Εκείνο που παρατηρούν αξιωματικοί της ΕΛΑΣ είναι ότι «κτύπημα μέσα σε καταστήματα γεμάτα κόσμο είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούν ένοπλες οργανώσεις, τα τελευταία χρόνια. Η επίθεση παραπέμπει ίσως στην αντίληψη των δραστών των εμπρηστικών επιθέσεων στα πολυκαταστήματα "Μινιόν" , "Κατράντζος", την δεκαετία του 1980, από την οργάνωση "Οκτώβρης 80" οι οποίες τότε είχαν επικριθεί από άλλες ένοπλες ομάδες της εποχής.

Σημειώνεται ότι προειδοποιητικά τηλεφωνήματα στην "Ελευθεροτυπία" και στην ιστοσελίδα zougla.gr, όπως συνέβη στο εμπορικό κέντρο του Αμαρουσίου, είχαν πραγματοποιήσει την περίοδο 2009-2011 μέλη της οργάνωσης "Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς" που ένα ωστόσο μεγάλο τμήμα της, έχει εξαρθρωθεί».

Β.Λαμπρόπουλος
Keywords
Τυχαία Θέματα