Πλην Βρετανίας...

Τις αντιρρήσεις του για τις αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ που εξετάζουν -και κατά τα φαινόμενα δρομολογούν- η Γαλλία και η Γερμανία εξέφρασε στο Νικολά Σαρκοζί ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο.
Η Βρετανία δεν είναι πεπεισμένη ότι η συνθήκη της ΕΕ χρειάζεται αλλαγές για να αντιμετωπιστεί η κρίση, τόνισε ο Κάμερον, ενώ παραδέχτηκε ότι η κρίση στην Ευρωζώνη (στην οποία η χώρα του μάλλον δεν έχει διάθεση να
εισέλθει) έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία της Βρετανίας.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι θεσμοί της Ευρωζώνης πρέπει να βάλουν πλάτη στο ευρώ για να πείσουν τις αγορές ότι υπάρχει η απαιτούμενη δύναμη πυρός. Πάντως «τίποτα από όλα αυτά δεν χρειάζεται αλλαγή στις συνθήκες, αλλά αν υπάρξει αλλαγή στις συνθήκες, θα κάνω βέβαιο ότι θα προστατεύσουμε και θα ενισχύσουμε τα συμφέροντα της Βρετανίας».

Πρόσθεσε δε ο Ντ.Κάμερον ότι η χώρα του θέλει να συμβάλλει στην επίλυση της κρίσης –κάτι που είναι και προτεραιότητα της– αλλά οι όποιες αλλαγές στις συνθήκες πρέπει να είναι σύμφωνες με τα συμφέροντα της Βρετανίας.

Ο Ντ .Κάμερον είχε καταστήσει σαφές ότι θα χρησιμοποιήσει την επαναδιαπραγμάτευση των συνθηκών της ΕΕ ως ευκαιρία για να διεκδικήσει εξουσίες για τη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι με τον Βρετανό πρωθυπουργό συζήτησαν την κρίση στην Ευρωζώνη αλλά και την ανάγκη να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας.

Τη συνάντηση των δύο ηγετών απασχόλησαν ακόμη ζητήματα εξωτερικής πολιτικής όπως η έκρυθμη κατάσταση στη Συρία όπως και το Ιράν μετά την πρόσφατη εισβολή Ιρανών φοιτητών στη βρετανική πρεσβεία.
Keywords
Τυχαία Θέματα