Μείωση της ανάπτυξης στην Αυστραλία

Η αυστραλιανή οικονομία παρουσιάζει την μεγαλύτερη πτώση της από το 1991 καθώς οι εξαγωγές της χώρας, κυρίως σε κάρβουνο και διάφορα μεταλλεύματα υπέστησαν καθίζηση λόγω των πλημμυρών του Κουϊνσλαντ και του κυκλώνα Γιάσι.

Συγκεκριμένα οι εξαγωγές κάρβουνου μειώθηκαν 27% και μεταλλευμάτων 14%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα το εθνικό ακαθάριστο προϊόν παρουσίασε μείωση 1,2% το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2011 ενώ τους προηγούμενους δώδεκα μήνες ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας ήταν γύρω στο 1%

Από άλλα στοιχεία που έγιναν γνωστά
οι πλημμύρες κόστισαν 2,1 δισ. στις μεταλλευτικές εταιρίες και τα κέρδη τους μειώθηκαν 10,5% στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Όλα τα στοιχεία οδηγούν στο συμπέρασμα πως το οικονομικό κόστος, κυρίως στις εξαγωγές, είναι πολύ μεγαλύτερο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί.

Οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως η Αποθεματική Τράπεζα δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των σπιτιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν πτωτική τάση ενώ μειώθηκε σημαντικά η έγκριση νέων κατοικιών.

Τέλος σημειώνεται πως κατά 29% διευρύνθηκε και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Αυστραλία (εποχικά προσαρμοσμένο) στο τρίμηνο που έληξε στο τέλος Μαρτίου, και διαμορφώθηκε στα 10,45 δισ. Δολάρια.

Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2 δισ. δολάρια Αυστραλίας (3%) ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 1,32 δισ. δολάρια (2%).

Σε εποχικά προσαρμοσμένα μεγέθη, το καθαρό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε 7,78 δισ. δολάρια Αυστραλίας στο τρίμηνο, ενώ η στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως αναμένεται να μειώσει την ανάπτυξη κατά 2,4%.
Τεράστια επένδυση στο ευρυζωνικό διαδίκτυο
Πάνω από 37 δισεκατομμύρια δολάρια θα στοιχίσει στους Αυστραλούς φορολογούμενους το ευρυζωνικό διαδίκτυο (broadband - πολύ γρήγορο internet), το οποίο και θα περατωθεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι θα επιφέρει πραγματική επανάσταση στη χώρα και θα την καταστήσει μια από τις πρώτες πέντε τεχνολογικά αναπτυγμένες χώρες του κόσμου, ενώ η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι πρόκειται για φιάσκο και ότι η κυβέρνηση ξοδεύει απερίσκεπτα τα χρήματα των φορολογούμενων.

Σύμφωνα με τους πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών σε θέματα τεχνολογίας, οι χρήστες θα μπορούν να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, προκειμένου να διεκπεραιώνουν πολλές δουλειές από το σπίτι τους.

Υπολογίζεται ότι η κάθε οικογένεια θα εξοικονομεί με τη χρήση του γρήγορου διαδικτύου τουλάχιστον $148 την εβδομάδα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούν να «επισκέπτονται» και τον γιατρό τους μέσω του διαδικτύου και να λαμβάνουν από εκεί τις ιατρικές συμβουλές και την φαρμακευτική αγωγή για την περίπτωσή τους.

Παράλληλα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει στη δημοσιότητα, αυτές τις μέρες, την ψηφιακή οικονομική στρατηγική της, που θα δείχνει
Keywords
Τυχαία Θέματα