Πιλοτική προνομιακή ασφάλιση οδηγών στην Αττική Οδό

Προνομιακή ασφαλιστική κάλυψη για όσους οδηγούς δέχονται να εγγραφούν σε νέο δίκτυο των "Safe Driver Network" (Σέιφ Ντράιβερ Νετγουόρκ), με πρώτη -πιλοτική- εφαρμογή στην Αττική Οδό, από το 2012, προτείνει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΑΕ, Βασίλης Χαλκιάς, υπό δύο προϋποθέσεις: να εγκαταστήσουν πομποδέκτη ηλεκτρονικών διοδίων στο όχημά τους και να δεχθούν να γίνουν θιασώτες της οδικής ασφάλειας.

Ήδη, έχουν γίνει επαφές με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών, με αντικείμενο την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος,
για όσους κινούνται κατά μήκος της Αττικής Οδού, όπως γνωστοποίησε ο κ.Χαλκιάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Στην ουσία, το εν λόγω σύστημα θα εισάγει μια λογική τύπου "bonus-malus" (χαμηλότερου-υψηλότερου ασφαλίστρου), υποχρεώνοντας τους "κακούς" οδηγούς να πληρώνουν τους "καλούς".

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ.Χαλκιάς, "η πλήρης εφαρμογή της πρωτοποριακής αυτής ιδέας πρέπει να ειδωθεί και θεσμικά από τους αρμόδιους φορείς, όπως τα αρμόδια υπουργεία και το Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας", προκειμένου να μπορεί να "τρέξει" το όλο εγχείρημα στο σύνολο των αυτοκινητοδρόμων της χώρας.

«Για την επιτυχή πιλοτική εφαρμογή αυτού του συστήματος πιστεύουμε ότι αρκεί να έχουμε 2.000-5.000 οχήματα, που θα εγκαταστήσουν τον πομποδέκτη και θα γίνουν μέλη του κλαμπ "Safe Driver Network"», διευκρίνισε ο κ.Χαλκιάς.

Διόδια "αιχμής" και διόδια ...αργίας
Στο μεταξύ, το ενδεχόμενο ύπαρξης διαφορετικής τιμολόγησης με εφαρμογή "τιμής αιχμής", και «τιμής μη αιχμής» σε ώρες περιορισμένης κίνησης, θα έπρεπε να εξετασθεί στην περίπτωση της Αττικής Οδού, σύμφωνα με τον κ.Χαλκιά. Όμως, όπως υπενθύμισε, τέτοιες προβλέψεις δεν υπάρχουν σε καμία εκ των Συμβάσεων Παραχώρησης και η εφαρμογή του συστήματος δεν είναι εφικτή, αν δεν προηγηθεί η αποκλειστική χρήση πομποδεκτών ηλεκτρονικών διοδίων, κάτι που έχει εξαγγελθεί από το αρμόδιο Υπουργείο για εφαρμογή αρχικά στην Εγνατία Οδό και στη συνέχεια και στους άλλους αυτοκινητόδρομους.

Στην ουσία, εξετάζεται η κατάργηση του ενιαίου τιμήματος, που ισχύει σήμερα για όλο το 24ωρο και η μείωση των διοδίων, π.χ., το πρωί της Κυριακής, όταν δεν υπάρχουν μαζικές μετακινήσεις προς εργασιακούς χώρους.

Εξάλλου, ενέργεια από τον ήλιο ενδέχεται να παράγουν στα επόμενα χρόνια τα... ηχοπετάσματα των καινούργιων τμημάτων της Αττικής Οδού! Όπως ανέφερε ο κ. Χαλκιάς, "αν κι εφόσον αποφασιστούν επεκτάσεις στην Αττική Οδό ή και αλλού θα έπρεπε να προβλεφθεί όλα τα καινούργια ηχοπετάσματα, που θα εγκατασταθούν, να παράγουν και ενέργεια με φωτοβολταϊκά πάνελ, ώστε να καλύπτεται μέρος ή και το σύνολο των ενεργειακών αναγκών αυτών των τμημάτων".
Keywords
Τυχαία Θέματα