Πάλι τα...υποζύγια;

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επανασχεδιάζει, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το σύστημα των αποδείξεων και την παροχή σχετικών κινήτρων. Μόνο που με τον τρόπο που σχεδιάζει το νέο καθεστώς θα ευνοηθούν τα μεσαία και μεγάλα εισοδήματα, ενδεχομένως και οι συνταξιούχοι. Εκείνοι που ζουν στο όριο και τα εισοδήματά τους αρκούν μόνο για τη διαβίωσή τους θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να καθιερώσει έκπτωση, σε ποσοστό 100%, σε ορισμένες αποδείξεις.

Ταυτόχρονα σχεδιάζεται και η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όλους, κάτι που σημαίνει ότι όλοι θα κληθούμε να καταβάλουμε περισσότερο φόρο, που μέχρι τώρα δεν καταβάλαμε. Υπενθυμίζεται ότι το αφορολόγητο όριο ήταν 12.000 ευρώ, πήγε στα 8.000, από εκεί στα 5.000 και τώρα μεθοδεύεται η κατάργησή του.
Οι αποδείξεις που θα εκπίπτουν κατά 100% θα είναι αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εφορία θα αφαιρεί το 100% της δαπάνης που έχει καταβάλει ο φορολογούμενος σε υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, κομμωτήρια, αισθητικούς, φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, γιατρούς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και άλλες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών.
Είναι πιθανό επίσης στο μέτρο να ενταχθούν οι αποδείξεις από μπαρ, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης και άλλες επιχειρήσεις μαζικής εστίασης και ψυχαγωγίας.
Το εξοργιστικό είναι ότι δεν θα υπάρχει κανένα όφελος για τους φορολογούμενους όταν συγκεντρώνουν αποδείξεις από σούπερ μάρκετ και καταστήματα ένδυσης ή υπόδησης. Δηλαδή τα είδη που μπορούν να αγοράσουν τα περισσότερα νοικοκυριά, τα οποία δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε σε αισθητικούς να πηγαίνουν, ούτε σε φυσικοθεραπευτές, ενδεχομένως ούτε και σε δικηγόρους και γιατρούς. Πολύ δε περισσότερο δεν θα πάνε σε κέντρα διασκέδασης ή σε κέντρα ψυχαγωγίας.
Σε ότι αφορά στο αφορολόγητο, υπάρχουν τρία σενάρια, τα οποία έχουν τεθεί στο τραπέζι:
1. Η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου για όλους τους φορολογούμενους.
2. Την κατάργηση του αφορολογήτου για τους 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες.
3. Τη διατήρηση του αφορολογήτου ορίου μόνο για τους συνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους.
Οποιοδήποτε σενάριο κι αν εφαρμοστεί αυτοί που σίγουρα θα χάσουν θα είναι όσοι μόλις τα βγάζουν πέρα.
Keywords
Τυχαία Θέματα