Φρένο απο τη Γερμανία στο ταμείο εγγύησης καταθέσεων

Οι αντιρρήσεις της Γερμανίας ανάγκασαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει το φιλόδοξο σχέδιό της για ένα ενιαίο ταμείο εγγύησης των καταθέσεων ύψους 5 τρισ. ευρώ στις τράπεζες της Ευρωζώνης, το οποίο επρόκειτο να παρουσιασθεί προχθές, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται σχετικό προσχέδιο, το οποίο είναι σε γνώση της.

Η Επιτροπή, αναφέρει το δημοσίευμα, σχεδίαζε να ανακοινώσει αναλυτικό οδικό
χάρτη για τη δημιουργία του ταμείου αυτού -το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση τραπεζών-, ταυτόχρονα με τις προτάσεις που παρουσίασε για μία ενιαία εποπτική αρχή των τραπεζών της Ευρωζώνης.

Το σχετικό τρισέλιδο τμήμα, όμως, απαλείφθηκε την 11η ώρα, μετά τις διαμαρτυρίες από το Βερολίνο ότι ήταν πρόωρο και μη ρεαλιστικό, σύμφωνα με αξιωματούχους που συμμετείχαν στις σχετικές συζητήσεις.

Στο τρισέλιδο που απαλείφτηκε προβλεπόταν η δημιουργία δύο νέων οργανισμών και η επιβολή ενός νέου φόρου στις τράπεζες της Ευρωζώνης, ενώ καθοριζόταν και το χρονοδιάγραμμα για τη σχετική νομοθετική πρόταση.

Οι αξιωματούχοι της ΕΕ συμφωνούν ότι η τραπεζική ένωση της Ευρωζώνης είναι αναγκαία προϋπόθεση για να αντιμετωπισθεί η κρίση που έχει εξασθενήσει τόσο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρώπης όσο και τα επίπεδα κρατικών χρεών.

Το παραπάνω συμβάν, όμως, σημειώνει η εφημερίδα, υπογραμμίζει τη βαθιά αντίσταση που υπάρχει στο Βερολίνο σε κάποια από τα πιο σημαντικά στοιχεία μίας τραπεζικής ένωσης, καθώς στη Γερμανία είναι πολιτικά εκρηκτικό το θέμα του ενιαίου συστήματος εγγύησης των καταθέσεων στην Ευρωζώνη (που θα σήμαινε ουσιαστικά την εγγύηση των καταθέσεων στην Ισπανία από τους Γερμανούς).

Ορισμένοι αναλυτές, προσθέτει η εφημερίδα, θεωρούν ότι χωρίς ένα τέτοιο σύστημα είναι πιο πιθανή μία επιδρομή στις ισπανικές τράπεζες ή στις τράπεζες άλλων χωρών με αδύναμα χρηματοπιστωτικά συστήματα.

Σε προηγούμενα σχέδια, που είναι σε γνώση των Financial Times, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ενός νέου Οργανισμού -του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων και Εκκαθάρισης-, ο οποίος θα ήλεγχε ένα νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Εκκαθάρισης.

Η πρόταση αυτή θα συνιστούσε μία μεγάλης κλίμακας μεταφορά κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς ο Οργανισμός θα είχε την ευθύνη να αποφασίζει για την εκκαθάριση ή την επιβολή ζημιών σε ομολογιούχους τραπεζών της Ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα