«Παίζουν το τραγούδι μας»

Η παράσταση «Παίζουν το τραγούδι μας» του Αμερικανού συγγραφέα Νιλ Σάιμον, σε σκηνοθεσία Μάνου Βακούση έκανε πρεμιέρα πριν από λίγες ημέρες, στο θέατρο 'Ανεσις. Ένας διάσημος και πλούσιος συνθέτης τον οποίο ενσαρκώνει ο Μάνος Παπαγιάννης και μια άσημη και φτωχή στιχουργός που υποδύεται η Αγγελική Δαλιάνη συναντιούνται, ερωτεύονται, συγκρούονται και βγάζουν ό,τι όμορφο και άσχημο υπάρχει μέσα τους.

Ο ένας ανατρέπει τον άλλον. «Πολεμούν», διαφωνούν, παίζουν, γνωρίζονται, χωρίζουν.

''Αν δεν υπάρχει ερωτισμός
στις ανθρώπινες σχέσεις από τη στιγμή που μπαίνει η συνήθεια μέσα στο ζευγάρι δημιουργούνται εμμονές. Έτσι ο ένας παίρνει τις αποστάσεις του από τον άλλον και στο τέλος χωρίζουν'', εξηγεί για το συμβολισμό του έργου αλλά και για τις σχέσεις στην ανθρώπινη τους διάσταση ο σκηνοθέτης, Μάνος Βακούσης.

Οι ήρωες του συγγραφέα, ο Βέρνορ και η Σόνια είναι δυο άνθρωποι που δίνουν ''μάχη'' για να συναντηθούν.

Στο πρωταγωνιστικό δίδυμο ''παρεισφρύει'' διαρκώς ο Λίον, ο αόρατος επί σκηνής φίλος της Σόνια, η οποία αδυνατεί να δώσει οριστικό τέλος στην περίεργη σχέση τους, που κρατάει από προ Βέρνον εποχή, αλλά εξακολουθεί να στέκεται ένα ισχυρό εμπόδιο στη τωρινή σχέση.

“Ο Νιλ Σάιμον μέσα από το φοβερό χιούμορ που έχει το έργο δείχνει ότι αν δεν υπάρχει έρωτας στην ζωή μας έχουμε τα φαινόμενα της ''ασχήμιας'' που ζούμε στην κοινωνία μας. Όλων αυτών των φοβερών γεγονότων, από τα πυρηνικά μεχρι τα κοινωνικό-πολιτικά αδιέξοδα”, διευκρινίζει ο σκηνοθέτης Μάνος Βακούσης, για να προσθέσει πως «η έλλειψη ερωτισμού προς όλα τα πράγματα δημιουργεί μόνο συγκεκριμένες ανάγκες που οδηγούν σε "ερισυχθονισμό"(μύθος Ερισύχθονα). Δηλαδή, στην αδηφαγία».

Η παράσταση ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, μεταξύ μιας θεατρικής σχέσης και μιας πραγματικής σχέσης, αφού ο Μάνος Παπαγιάννης και η Αγγελική Δαλιάνη είναι ζευγάρι και στη ζωή.

«Πολλές φορές αυτό είναι πάρα πολύ αρνητικό. Είναι ανταγωνιστικό και καταστροφικό. Στην περίπτωση αυτή πιστεύω ότι μυστικά, πρέπει να έχουν υπάρξει συγκρούσεις. Νομίζω όμως ότι καταφέραμε να είναι οι ηθοποιοί πάνω στη σκηνή και ο ένας να βοηθάει τον άλλο. Το θέατρο είναι αληθινή υπόθεση όπως και η ζωή''.

Ο Μάνος Βακούσης δέχτηκε να σκηνοθετήσει το ''Παίζουν το τραγούδι μας'' μετά από προτροπή του φίλου του Μάνου Παπαγιάννη. Όπως λέει ο ίδιος είχε ''κουραστεί'' από το ''υπαρξιακό άγχος'' που πραγματεύονται πολλά από τα σπουδαία έργα.

Ο Νιλ Σάιμον θίγει όλες αυτές τις αγωνίες όπως είναι και η αγωνία του θανάτου με έναν τρόπο συγκινητικό, ''χωρίς να πλακώνεται η ψυχή του ανθρώπου'' λέει ο σκηνοθέτης.

Την μετάφραση και διασκευή του έργου έχει κάνει η Μιμή Ντενίση, τα σκηνικά έχει επιμεληθεί η Δήμητρα Λιάκουρα, τα κουστούμια ο Miltos, τους φωτισμούς ο Γιώργος Αποστολίδης τη μουσική ο Σωκράτης Παπαϊωάννου και τον χορό και την κίνηση ο Χάρης Φλέουρας.

Η παράσταση το καλοκαίρι θα περιοδεύσε
Keywords
Τυχαία Θέματα