Ανάδειξη των βασικών προϊόντων της Σαντορίνης

Η ανάδειξη και η προβολή των τριών βασικών προϊόντων της Σαντορίνης και η σύμβολή τους στην καθιέρωση του νησιού ως "Γαστρονομικού Προορισμού" ήταν ο στόχος της εκδήλωσης, με τίτλο "Ασύρτικο, Φάβα, Τοματάκι, η Τριλογία της Θηραϊκής γης", που οργάνωσε η Ένωση Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνάντησης με δημοσιογράφους, η τριλογία της Θηραϊκής γης είχε την τιμητική της, καθώς αναλύθηκε η μοναδικότητα, η ποιότητα και ο ρόλος της τόσο για την τουριστική προβολή όσο και για την οικονομία του νησιού. Ξεχωριστή παρουσίαση έγινε για
τη φάβα Σαντορίνης, λόγω της πρόσφατης αναγνώρισής της ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.).

Την πρόθεση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη στήριξη των προσπαθειών, με στόχο την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, που θα ξεχωρίσουν στην αγορά, τόνισε ο υπουργός Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης, ενώ επεσήμανε ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η αναγνώριση και του τρίτου προϊόντος ως Π.Ο.Π., που είναι το τοματάκι. Για την περίπτωση της Σαντορίνης, ο υπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για ένα νησί, που προσφέρει εκλεκτά προϊόντα, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα της γης του. Στην ομιλία του, ανέφερε ότι πρέπει να υπάρξει συνέχεια για τη διάσωση και την ανάπτυξη των παραδοσιακών προϊόντων.

Ιδιαίτερη σημασία στην προσπάθεια αυτή της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων απέδωσε και ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας. "Το στοιχείο εκείνο που κάνει αυτή την ενέργεια πιο επίκαιρη από ποτέ είναι το νέο μοντέλο ανάπτυξης, που βασίζεται στην ποιότητα, στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και δίνει έμφαση στα προϊόντα κάθε τόπου", διευκρίνισε.

Από την πλευρά της, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άννα Νταλάρα, υπογράμμισε ότι για την Ελλάδα, το "όχημα" για το πέρασμα στη νέα φάση είναι η ποιοτική ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος, που αποτελεί συνέχεια της ουσιαστικής αναβάθμισης των πρωτογενών τομέων της παραγωγής και της ελληνικής γεωργίας. "Στόχος είναι να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, βιώσιμη, οικολογικά προσανατολισμένη, που θα ακολουθεί μία δυναμική τροχιά ανάπτυξης", δήλωσε η κ. Νταλάρα, ενώ πρόσθεσε ότι το θέμα των τιμών των τροφίμων θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα της αντζέντας.

Την ανάγκη να υπάρξει μέριμνα από την πολιτεία, προκειμένου να προστατευθούν θεσμικά τα ποιοτικά προϊόντα από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, σημείωσε ο πρόεδρος του ΔΣ της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων Μάρκος Καφούρος. Προς αυτή την κατεύθυνση, σχολίασε ότι θετικά θα λειτουργήσει η "θωράκιση" του παραδοσιακού τρόπου καλλιέργειας και των ντόπιων καλλιεργειών.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, τα συγχαρητήριά του στους καθηγητές του Γεωπονικού Πανεπιστημίου για τη συνεργασία τους με την παραγωγή, με σκοπό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της επιστήμης για το καλό της χώρας, επέδωσε ο υφυπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων,
Keywords
Τυχαία Θέματα