Παιδικές κατασκηνώσεις: Μια όαση για τα παιδιά

Οι παιδικές κατασκηνώσεις αποτελούν έναν θεσμό που έχει στην Ελλάδα περισσότερο από μισό αιώνα ζωής και σήμερα είναι περισσότερες από 180 σε όλη τη χώρα. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών φιλοξενούν, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, περισσότερα από 1700 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ηλικίας από 6 έως 16 χρόνων.

Σ' αυτά τα παιδιά δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα μέσα από την κατασκηνωτική ζωή να αγαπήσουν την ύπαιθρο, να προβληματιστούν σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και να αφουγκραστούν τα μυστικά
και τις ομορφιές της φύσης που στερούνται στην πόλη.

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Φορέων Ελληνικών Κατασκηνώσεων (ΕΦΕΚ), Ευστάθιος Πατσέας, περιγράφοντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ τα υπέρ της κατασκηνωτικής ζωής λέει ότι «βασικό πλεονέκτημα της κατασκηνωτικής εμπειρίας, εκτός από το παιχνίδι και την ξεγνοιασιά, είναι η δυνατότητα που δίνεται στα παιδιά να πάρουν πρωτοβουλίες και να ανεξαρτητοποιηθούν. Μέσα σε μία παιδική κοινότητα και την ομαδική ζωή, μαθαίνουν πως εκτός από δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις. Τα παιδιά γίνονται ανεξάρτητα και δυνατά άτομα και αναπτύσσουν την κοινωνικότητα τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν φιλίες που θα κρατήσουν μία ολόκληρη ζωή».

Τα χρήματα από τα παιδιά που συμμετέχουν στις κατασκηνώσεις προέρχονται από τα ασφαλιστικά ταμεία δημόσιων οργανισμών και άλλων θεσμικών φορέων. Ωστόσο, ένα σημαντικό μέρος εξ αυτών προέρχεται από το «οικογενειακό ταμείο» των γονέων που στέλνουν τα παιδιά τους στην κατασκήνωση, πληρώνοντας οι ίδιοι τα έξοδα. Η αναλογία είναι περίπου 80% παιδιά, των οποίων το κόστος της συμμετοχής καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και 20% από τους γονείς.

Το κόστος συμμετοχής όπως έχει οριστεί εδώ και μία πενταετία από το υπουργείο Εργασίας με τη μορφή πλαφόν, έχει ως εξής: Όσον αφορά τα ταμεία, 30 ευρώ την ημέρα το παιδί, δηλαδή σε μία κατασκηνωτική περίοδο περίπου 20 ημερών, 600 ευρώ ανά περίοδο. Σε συνολικά 3 περιόδους που αποτελούν το κατασκηνωτικό καλοκαίρι αντιστοιχούν 1.800 ευρώ ανά παιδί στο σύνολο. Όσον αφορά το κόστος για τον ιδιώτη, είναι 280 ευρώ η εβδομάδα δηλαδή στις 3 εβδομάδες που είναι μία κατασκηνωτική περίοδος αντιστοιχούν 840 ευρώ. Αν μία οικογένεια θέλει να στείλει στην κατασκήνωση πάνω από ένα παιδί τυγχάνει έκπτωσης.

Παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά, οι κατασκηνώσεις, όπως λέει ο κ. Πατσέας, δεν έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω εκπτώσεις ή προσφορές, καθώς η κρίση έχει αγγίξει και τις ίδιες. Λόγω μάλιστα αδυναμίας των ταμείων να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους, γεγονός που οδηγεί τις κατασκηνώσεις σε αφανισμό, από το νέο έτος η διαδικασία για τη συμμετοχή των παιδιών θα αλλάξει, εξ ολοκλήρου. Η ευθύνη για την οικονομική συναλλαγή με τις κατασκηνώσεις θα περάσει στη Εργατική Εστία και επιπλέον θα ενταχθούν ειδικά προγράμματα με προσφορές για ανέργους και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα.

Έτσι, εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτόν, θα συνεχιστεί απρόσκοπτα ο θεσμός των παιδικών κα
Keywords
Αναζητήσεις
πατσεας κατασκηνωσης
Τυχαία Θέματα