Οριακή ανάκαμψη απο φθινόπωρο

Βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη προβλέπει για το πρώτο εξάμηνο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα -επικαλούμενη δυσμενείς παράγοντες- και οριακή ανάκαμψη προς το δεύτερο μισό του έτους, προειδοποιώντας παράλληλα για τον κίνδυνο ενίσχυσης του πληθωρισμού.

«Λόγω των υψηλότερων ενεργειακών τιμών και των έμμεσων φόρων, ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 2% το 2012, με αυξημένες πιθανότητες για εντονότερες πληθωριστικές πιέσεις», επισημαίνεται στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ
για την πορεία της οικονομίας.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι ρυθμοί ανάπτυξης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα βελτιωθούν την επόμενη χρονιά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξει επιδείνωση της κρίσης χρέους. «Σε γενικές γραμμές, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι με χαμηλούς ρυθμούς», αναφέρεται στο δελτίο.

Η ανάκαμψη θα προέλθει από τη σταδιακή αύξηση της εγχώριας ζήτησης και μεγαλύτερη εξωτερική ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες της Ευρωζώνης, συμβάλλοντας στην ενίσχυση του εμπορίου, έχοντας ως σημείο στήριξης και το ασθενέστερο ευρώ, αναφέρεται στην έκθεση.

Παρ' όλα αυτά, οι συγκρατημένα αισιόδοξες οικονομικές προοπτικές απειλούνται από ορισμένους κινδύνους, αναφέρει στον πρόλογο του δελτίου ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. «Μια νέα κλιμάκωση της κρίσης ή περαιτέρω άνοδος στις τιμές πρώτων υλών θα μπορούσαν να επισκιάσουν τις προοπτικές», αναφέρει ο κ. Μερς.

Η ΕΚΤ επανέλαβε τις αναθεωρημένες προβλέψεις της για πληθωρισμό μεταξύ 2,1% και 2,5% φέτος και 0,9%-2,3% την επόμενη χρονιά. Ο δανεισμός θα ανακάμψει σταδιακά, καθώς ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης εφαρμόζουν μέτρα λιτότητας και οι τράπεζες συνεχίζουν να προχωρούν σε αναδιάρθρωση των ισολογισμών τους, αναφέρει η ΕΚΤ.

Οι επενδύσεις

Οι επενδύσεις από επιχειρήσεις θα μειωθούν βραχυπρόθεσμα και θα ανακάμψουν σταδιακά την επόμενη χρονιά, χάρη στην αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα, τη σχετικά σταθερή κερδοφορία και τα χαμηλά επιτόκια.

«Οι ρυθμοί αύξησης της προσφοράς χρήματος και πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωζώνη θα παραμείνουν για λίγους ακόμη μήνες αναιμικοί, μέχρις ότου γίνει αισθητός ο αντίκτυπος από τις πρόσφατες δημοπρασίες τριετούς ρευστότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο.

Τα μέτρα στήριξης

Την ίδια στιγμή, ο Έβαλντ Νοβότνι, στέλεχος της ΕΚΤ, ματαίωσε τις ελπίδες για περισσότερα μέτρα νομισματικής πολιτικής για την ενίσχυση της οικονομίας, καθιστώντας σαφές ότι η ΕΚΤ, από την πλευρά της, κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Reuters, ο κ. Νοβότνι πρόσθεσε όμως ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για την απόσυρση των μέτρων στήριξης.

Η θέση του Αυστριακού κεντρικού τραπεζίτη έρχεται σε αντίθεση με τη θέση του Έρκι Λιικάνεν -επίσης μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ- που υποστήριξε ότι μια μόνιμη λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την έγκαιρη απόσυρση των προσωρινών μέτρων νομισματικής πολιτικής.

«Τα μέτρα μ
Keywords
Τυχαία Θέματα