Καρότο και μαστίγιο...

Αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα τον Απρίλιο, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προανήγγειλε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν Χορστ Ράιχενμπαχ παρουσιάζοντας τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεσή της. «Μετά την επιτυχή έκβαση του PSI και την εξάλειψη των περισσότερων αβεβαιοτήτων για το δεύτερο πακέτο στήριξης, η Ελλάδα κάνει νέα
αρχή σε πιο στέρεη βάση, πολύ θετική για το μέλλον της χώρας» ανέφερε ο Ράιχενμπαχ.
Δείτε τη δεύτερη τριμηνιαία έκθεση της Task Force

Η έκθεση διαπιστώνει μεν «σημαντική βελτίωση το δεύτερο εξάμηνο του 2011» στην απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, με απορρόφηση 35% των κονδυλίων πολιτικής συνοχής (έναντι μέσου ποσοστού 33,5% για την ΕΕ) και 39,6% για το ΕΤΠΑ (με μέσο όρο 34,6%).

Η έκθεση υπογραμμίζει ωστόσο ότι μένουν ανολοκλήρωτα 872 έργα της περιόδου προγραμματισμού 2000-2006, με κίνδυνο μάλιστα ανάκτησης περίπου 3 δισ. ευρώ.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, η Ομάδα σημειώνει ότι οι εγχώριες τράπεζες δυσκολεύονται να παράσχουν χρηματοδότηση, ενώ οι υπάρχοντες μηχανισμοί ΕΕ και Ελλάδας για διοχέτευση ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν ακόμη αυξήσει την τη ροή κεφαλαίων.

Όσον αφορά την είσπραξη φορολογικών εσόδων, η Ομάδα διαπιστώνει ότι «επιβάλλεται μεγαλύτερη πρόοδος» στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ιδιαίτερα για τους φορολογουμένους μεγάλου πλούτου και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, σχετικά με τις οφειλές, η έκθεση σημειώνει ότι από τις εισπράξιμες φορολογικές οφειλές -οι οποίες υπολογίζονταν σε 8 δισ. ευρώ στις αρχές του 2011- στόχος ήταν η είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, ενώ οι πραγματικές εισπράξεις έφτασαν τα 946 εκατ. ευρώ. Για φέτος «θα μπορούσαν να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι» τονίζει η έκθεση.
Keywords
Τυχαία Θέματα