Ομοθυμία στην Δημοκρατική Αριστερά

Η Κεντρική Επιτροπή της Δημοκρατικής Αριστεράς με ευρύτατη πλειοψηφία ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας που θα συγκροτηθεί στη βάση
προγραμματικών δεσμεύσεων.

Η εισήγηση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη ξεκίνησε, μετά τις 8 το απόγευμα της Τρίτης (19.6.2012) η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, με θέμα τις εξελίξεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης και τη στάση που θα τηρήσει η ΔΗΜΑΡ.

Η
συνεδρίαση της Κεντρικής Επιστοπής συνεχιζόταν μέχρι τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στελεχών η εισήγηση του προέδρου αναμενόταν να έχει μαζί της την πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αν και υπήρχαν απόψεις που τάσσονταν ακόμα και υπέρ της συμμετοχής στελεχών της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
Επίσης υπήρξαν τέσσερα στελέχη και μέλη της εκτελεστικής επιτροπής (Στέφανος Μπαγιώργος, Βαγγέλης Ζορκάδης, Χρήστος Σταυρόπουλος και Ανδρέας Νεφελούδης) που παρουσίασαν κείμενο με το οποίο επιχειρηματολογούσαν υπέρ της μη συμμετοχής στην κυβέρνηση, της μη στρήριξής της και προέτασσαν την προγραμματική αντιπολίτευση. Το κείμενοαναμενόταν να τεθεί και σε ψηφοφορία.

Η θέση του κ. Κουβέλη στην Κεντρική Επιτροπή είναι «ναι» στην κυβέρνηση, με βάση πάντα προγραμματική συμφωνία, χωρίς τη συμμετοχή κομματικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ ή συνεργαζόμενων βουλευτών της αλλά με συμβολή στην επιλογή φερέγγυων προσώπων, κοινής αποδοχής.

Η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να λάβει τις δύσκολες αποφάσεις για την «επόμενη μέρα», ισορροπώντας ανάμεσα στην προεκλογική δέσμευση ότι θα είναι «μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος» και στην προσπάθεια από την μια να μην θιγεί η εσωκομματική συνοχή και από την άλλη να μην διακινδυνεύσει το «κάψιμο» από μια κυβερνητική συμμετοχή χωρίς επαρκείς εγγυήσεις.

Με επίκεντρο την προγραμματική συμφωνία και σε πρώτο πλάνο την επιχειρηματολογία ότι η ΔΗΜΑΡ συμβάλλει στο να αποκτήσει η νέα κυβέρνηση προοδευτικό περιεχόμενο , το ηγετικό επιτελείο της ΔΗΜΑΡ προσπαθεί να μην καταγραφεί ως το άλλοθι για τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Γι' αυτό η ηγετική ομάδα της ΔΗΜΑΡ προβάλλει ότι σε κάθε περίπτωση η ΔΗΜΑΡ θα είναι η «αντιμνημονιακή συνιστώσα» της κυβέρνησης.

Ισχυρή είναι η πεποίθηση κορυφαίων στελεχών ότι ήρθε η ώρα η κυβερνώσα Αριστερά να αποδείξει ότι μπορεί να έχει κυβερνητική συμμετοχή για να αλλάξει σελίδα η χώρα και να γίνουν μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται για να βγει από χρόνιες παθογένειες. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικά στελέχη της τα οποία δεν συνδέουν την απάντηση Σαμαρά ή την προγραμματική σύγκλιση με τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Εκφράζουν κάθετη άποψη ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να έχει ρόλο προγραμματικής αντιπολίτευσης και να μην μετέχει σε συγκυβέρνηση υπό τον κ. Αντ. Σαμαρά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι δεν είναι λίγες οι παρεμβάσεις που γίνονται με κάθε τρόπο από στελέχη της ΔΗΜΑΡ από όλη την Ελλάδα, που διαφωνούν με την συμμετοχή, προβάλλοντας ότι οι έδρες
Keywords
Τυχαία Θέματα