Προς την τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Προς την τελική ευθεία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας οδεύουν Ν.Δ. ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ καθώς οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν το μεσημέρι και μάλιστα πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων τους που έχει οριστεί να συνεχιστεί την Τετάρτη στις 13:00.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί στις 12:00 το μεσημέρι,
στη Βουλή με τον Ευ. Βενιζέλο, ενώ μία ώρα αργότερα, στις 13:00 θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτη Κουβέλη.

Την ίδια ώρα, δηλαδή στις 13:00, θα συνεχιστεί στη Βουλή η συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων η οποία διεκόπη λίγο μετά τις 10:30 το βράδυ της Τρίτης και πραγματοποιήθηκε για τον καθορισμό του κοινού προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.

Η συνάντηση έγινε μεταξύ των Χρ. Λαζαρίδη, Β. Μεϊμαράκη, από τη ΝΔ, Κ. Σκανδαλίδη, Στ. Αγγελούδη από το ΠαΣοΚ και Δ. Χατζησωκράτη, Σ. Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ, στο γραφείο του προέδρου της ΝΔ στη Βουλή.

Οι εκπρόσωποι των κομμάτων έκαναν καταγραφή των σημείων στα οποία συμφωνούν και σε αυτά στα οποία διαφωνούν.
Η συνάντηση ήταν περισσότερο τεχνικού χαρακτήρα, δηλαδή η κάθε πλευρά παρουσίασε τα θέματα που κατά προτεραιότητα θεωρεί σημαντικά ώστε να βρεθεί κοινός τόπος για μία κυβέρνηση συνεργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ έθεσαν με επιτάσεως ως θέμα αιχμής το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στο επίπεδο που ήταν πριν αλλά και στο θέμα της διασφάλισης των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.

Το σημείο αυτό δεν υπάρχει στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά οι εκπρόσωποί της στην συνάντηση επισήμαναν, σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα το εξετάσουν με ιδιαίτερη προσοχή και σοβαρότητα.

Η ΔΗΜΑΡ έθεσε μεταξύ άλλων και το καυτό θέμα του μεταναστευτικού.

Παραμένουν αγκάθια στην προσπάθεια διαμόρφωσης ενός οδικού χάρτη για μια συγκυβέρνηση το θέμα του εκλογικού νόμου (απλή αναλογική), η φορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως επίσης και τα εθνικά θέματα.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ συναντά τους εκλεγμένους βουλευτές του κόμματος ενώ έχει ζητήσει από τα επτά στελέχη που συγκροτούν το άτυπο επιτελείο να βρίσκονται σε επιφυλακή προκειμένου να συνεδριάσουν εκ νέου.

Η πρωινή συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον κ. Φ. Κουβέλη φαίνεται ότι έθεσε τις βάσεις για επίσπευση των διαδικασιών, όμως η εντύπωση που υπάρχει είναι ότι η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο έπειτα από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια.

Η συμφωνία για το διαπραγματευτικό πλαίσιο με την τρόικα σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει κλείσει, και από ό,τι φαίνεται θα ανακοινωθεί ότι θα είναι μια κυβέρνηση μακράς πνοής με διάρκεια ζωής τουλάχιστον μέχρι το 2014. Παρά την προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στα τρία κόμματα δεν θα είναι κυβέρνηση ειδικού σκοπού αλλά πλήρων καθηκόντων.

Το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης είναι πιο εύκολο να συμφωνηθεί από ότ
Keywords
Τυχαία Θέματα