Ολάντ και "Τρόϊκα" στην Αθήνα - Σύσκεψη των αρχηγών

Κοινή γραμμή για τα αγκάθια που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, ενόψει και της επανόδου των εκπροσώπων της τρόικας στην Αθήνα, καθώς και συμφωνία για μια νέα στρατηγική ανάσχεσης της ύφεσης αναζητούν το απόγευμα οι κ.κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης με τη νέα
συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη σύσκεψη των τριών αρχηγών θα εξεταστούν και οι κυβερνητικές προσδοκίες από την αυριανή επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Οπως τονίζουν συνεργάτες του Πρωθυπουργού, ωστόσο, κυρίαρχο θέμα είναι τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης με στόχο να εισέλθει το συντομότερο δυνατό η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά. Και η πορεία που έχει χαράξει προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση περνά, κατά βάση, μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων (ΕΣΠΑ).

Με αφορμή τη διαχείριση του ΕΣΠΑ, την οποία αναλαμβάνει να εποπτεύσει ο νέος υφυπουργός Ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης (ορκίστηκε το Σάββατο), κομματικά στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ αναφέρουν ότι στο τραπέζι θα βρεθεί εκ νέου και το θέμα του συντονισμού των τριών εταίρων. Και αυτό επειδή, όπως αναφέρουν, για την απόφαση να εισέλθει ακόμη ένας βουλευτής της ΝΔ στην κυβέρνηση δεν υπήρξε προσυνεννόηση των τριών αρχηγών.
Σε Ιπποκράτους και Αγίου Κωνσταντίνου επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους για την προώθηση Βιρβιδάκη, επισημαίνοντας ότι η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος ανήκει στις αρμοδιότητες του Πρωθυπουργού. Δεν κρύβουν ωστόσο ότι πρόκειται για αιφνιδιαστική κίνηση από το Μέγαρο Μαξίμου, η οποία δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζει τις σχέσεις των κυβερνητικών εταίρων, όπως χαρακτηριστικά λένε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον κ. Σαμαρά για τον νέο υφυπουργό το μεσημέρι της Παρασκευής λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ στην Αγίου Κωνσταντίνου υποστηρίζουν ότι πληροφορήθηκαν την αύξηση των μελών της κυβέρνησης από την επίσημη ανακοίνωση για την ορκωμοσία Βιρβιδάκη. Ο κυβερνητικός σχεδιασμός για το ΕΣΠΑ πάντως βρίσκει σύμφωνους τους τρεις εταίρους, όπως κοινός τόπος υπάρχει και για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στόχος του οποίου είναι να αντληθούν έσοδα 2,3 δισ. ευρώ για το 2013 - στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι μπορεί στα τέλη του έτους να ξεπεράσουν τα 4 δισ. ευρώ.

Η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο
Στην ατζέντα της σημερινής σύσκεψης των αρχηγών περίοπτη θέση έχει και το θέμα της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο, για το οποίο αναμένεται τον επόμενο μήνα νέο μπρα-ντε-φερ της κυβέρνησης με την τρόικα. Και οι τρεις εταίροι ξορκίζουν κάθε σενάριο μαζικών απολύσεων και προκρίνουν την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μετακίνηση προσωπικού από πλεονασματικούς φορείς σε υπηρεσίες όπου καταγράφεται έλλειψη προσωπικού.
Keywords
Τυχαία Θέματα