Οι νέες δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ

Προπαρασκευή και συντονισμός, ήταν ο κύριος στόχος της συνάντησης που είχε σήμερα η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τους Έλληνες ευρωβουλευτές, ενόψει της εκκίνησης των διαπραγματεύσεων για τις νέες δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ.

Αναλυτικότερα, στα τέλη Ιουνίου αναμένεται η παρουσίαση των αρχικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις δημοσιονομικές προοπτικές της ΕΕ, με τη λήξη του «πακέτου» που είχε συμφωνηθεί για την επταετία 2007-2013.

Με τις προτάσεις της Επιτροπής θα επανακαθοριστούν τα θέματα του Κοινοτικού Προϋπολογισμού, της ΚΑΠ και των πολιτικών συνοχής, σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά δύσκολο λόγω της ευρύτερης κρίσης και της απροθυμίας των χωρών που συνεισφέρουν, κατά κύριο λόγο, να αυξήσουν τη συμβολή τους. Δεδομένου μάλιστα, ότι η Ευρωβουλή θα συζητήσει στην Ολομέλεια του Ιουνίου τις θέσεις που θα πρέπει να τηρήσει επί του θέματος, η κ.Ξενογιαννακοπούλου θέλησε να διευκρινίσει στους ευρωβουλευτές ποιες είναι οι προτεραιότητες της χώρας μας.

Η σημερινή συνάντηση, εξάλλου, εντάσσεται στο πλαίσιο των τακτικών ενημερωτικών συναντήσεων που οργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών με τους Έλληνες ευρωβουλευτές και στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν και τα λοιπά θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι η αναθεώρηση της Συνθήκης Σένγκεν και τα θέματα της μετανάστευσης, αλλά και οι εξελίξεις ενόψει της συνόδου Κορυφής του Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα