"Ηγετική δύναμη και παράδειγμα" η Πολωνία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψής του (σ.σ.: αυτή ολοκληρώθηκε ήδη, γύρω στις 17.00 ώρα Ελλάδας) στη Βαρσοβία, χαρακτήρισε την Πολωνία "ηγετική δύναμη", αλλά και "παράδειγμα γιά όλη την ανατολική Ευρώπη".

Η πολωνική οικονομία δεν εισήλθε σε φάση ύφεσης το 2009, οπότε πολύ μεγάλες οικονομίες γνώρισαν τις πολύ αρνητικές συνέπειες της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Ο πρόεδρος Ομπάμα, που είχε σήμερα συνομιλίες με τον ομόλογό του Μπρόνισλαφ Κομορόφσκι, τόνισε ότι θα αναμένει με μεγάλο ενδιαφέρον "την εξαμηνιαία
πολωνική προεδρία της ΕΕ"--ξεκινά την πρώτη Ιουλίου γιαυτήν την ευρωπαϊκή χώρα των περίπου 38 εκατομμυρίων.

Πολωνία είναι ένα παράδειγμα μετάβασης προς τη Δημοκρατία καθώς και επιλογής δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, γιά περισσότερα από 20 έτη", όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος Ομπάμα.

Εξάλλου, ο αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη την πολωνική ηγεσία γιά τη βοήθειά της προς την Τυνησία και τους αντικαθεστωτικούς εξεγερμένους στη Λιβύη.

Συγχρόνως, ο πρόεδρος Ομπάμα επέκρινε τη γειτονική Λευκορωσία, όπου στελέχη της αντιπολίτευσης στον πρόεδρο Λουκασένκο είναι φυλακισμένα. "Θα πρέπει να βοηθήσουμε τη Λευκορωσία, που οπισθοδρομεί, να οικοδομήσει μία δημοκρατική κοινωνία".

"Σημαντικός εταίρος"

Διπλωματικές πηγές της ΕΕ σχολίασαν σήμερα ότι, η επίσκεψη του προέδρου Ομπάμα στην Πολωνία αποσκοπούσε να καταδείξει πως "η Βαρσοβία είναι ένας σημαντικός εταίρος της Ουάσινγκτον στην ανατολική Ευρώπη".

Πρόσθεσαν ότι "η πολωνική επίσκεψη χρησίμευσε, ώστε να βεβαιωθεί η ανατολική Ευρώπη πως "η Ουάσινγκτον, παρά τον αντι-τρομοκρατικό πόλεμο, παρά την ανησυχία της γιά την πολύπτυχη άνοδο της Κίνας, διατηρεί ένα στρατηγικό ενδιαφέρον γιά την περιοχή της ανατολικής Ευρώπης".

"Αντι-πυραυλική ασπίδα"

Στο πολωνικό έδαφος είναι ήδη εγκατεστημένη μία συστοιχία πυραύλων "Πάτριοτ", γεγονός που προκαλεί τριβές με τη ρωσική κυβέρνηση, η οποία εκτιμά πως "οι πύραυλοι αυτοί έχουν ρωσικούς κι όχι ιρανικούς, όπως διακηρύσσεται, στόχους".

Από το 2018, η Ουάσινγκτον θα ήθελε να λειτουργεί στο πολωνικό έδαφος μία "αντι-πυραυλική ασπίδα", χάρη στο στρατιωτικό σύστημα SM-3.

"Το ΝΑΤΟ μόνο του πρέπει να ευθύνεται γιά τα δικά του αμυντικά μέσα", επισήμανε απ τη Βαρσοβία ο πρόεδρος Ομπάμα.

Η "Αλληλεγγύη"

Ο αμερικανός πρόεδρος, που είχε στο επίσημο πρόγραμμά του μία κατάθεση στεφάνου, στο μνημείο γιά τους 96 νεκρούς στο αεροπορικό δυστύχημα, στο οποίο σκοτώθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι (Απρίλιος '10), επισήμανε "τον κρίσιμο ρόλο της Πολωνίας στην πτώση του κομμουνισμού, με όχημα το συνδικάτο 'Αληλλεγγύη".

Πάντως δεν έγινε συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον ιδρυτή της "Αλληλεγγύης", Λεχ Βαλέσα, που δήλωσε "απασχολημένος".

Μάλιστα σε ένα τηλεοπτικό κανάλι της Πολωνίας ο Βαλέσα ανέφερε : "δεν έχω καιρό γιά φωτο
Keywords
Τυχαία Θέματα